Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zemková končí: Poslanci náhle schválili návrh na jej odvolanie!

Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková
Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nečakané a rýchle! Výbor pre kultúru a médiá na návrh Smeru schválil odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. Výbor pritom takýto bod v programe na dnešný deň ani nemal. Jej odvolanie parlamentom je tak už len formalitou.

Krátko poobede si šéf klubu Obyčajných ľudí Jozef Viskupič zavesil na svojom facebookovom profile status, ktorý prekvapil aj preto, že o odvolávaní generálnej riaditeľky sa doposiaľ nahlas nerozprávalo. „Na návrh Smeru odvolávame na Výbore pre kultúru a médiá generálnu riaditeľku RTV Zemkovú... Bez možnosti vyjadrenia, okamžite...,“ uviedol.

Výbor medzičasom jednomyseľne schválil návrh na jej odvolanie na popud šéfa výboru Dušana Jarjabka zo Smeru. Jarjabkov návrh schválili siedmi členovia výboru za Smer. Opoziční poslanci pri hlasovaním miestnosť výboru opustili. "Na takej fraške sa nebudeme podieľať," vyhlásil exminister kultúry Daniel Krajcer.

Dôvodom na odvolávanie má byť fakt, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa Jarjabka porušila zákon. Krajcer a ďalší opoziční poslanci chceli, aby výbor o veci rozhodol až o týždeň a aby Zemková a Kollár mali možnosť na výbor prísť a poskytnúť svoje stanovisko. Podčiarkol, že Kollár aj Zemková dnes na rokovaní výboru boli a Jarjabek ich mohol požiadať, aby na tento bod programu počkali. „To už zaváňa veľkou, ale veľkou nedočkavosťou,“ podotkol.

Jarjabek sa bránil tým, že postupuje striktne podľa zákona. „Toto je tvoj zákon, toto je tvoj zlý zákon. (...) Ja iba napĺňam literu toho zlého zákona, ktorý si ty sem vniesol,“ adresoval Krajcerovi. Vyčítal mu, že zo Zemkovej urobil politickú nominantku, že zákon o RTVS je zlý a treba ho zmeniť. O odvolaní rozhodne parlamentné plénum, najbližšia schôdza sa začne 19. júna. Vzhľadom na to, že Smer má k dispozícii 83 hlasov, Zemkovej odvolanie v parlamente je tak len formalitou.

Prednedávnom sa síce objavili v médiách Zemkovej vyjadrenia, že zvažuje svoj odchod. Ešte doobeda však minister kultúry Marek Maďarič vyhlásil, že jeho rezort nepripravuje žiadnu účelovú zmenu zákona na odstránenie vedenia RTVS.

Zemková do konca roka 2010 šéfovala Slovenskému rozhlasu, po spojení s televíziou ju vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík z SaS poveril vedením RTVS. Následne ju parlament v roku 2011 zvolil za šéfku spojenej inštitúcie. V máji Zemková pre Hospodárske noviny povedala, že sama zvažuje dobrovoľný odchod. Ako o možných nástupcoch Zemkovej sa špekuluje o bývalých šéfoch komerčných televízií – Michal Gučík riadil televíziu TA3 a Václav Mika Markízu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu