Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Údajný únik dokumentov zo SIS: Píšu o stretnutí Fica s finančným žralokom z Penty!

Je text lživý, alebo pravdivý?
Je text lživý, alebo pravdivý?

BRATISLAVA - Voľby sa blížia a na internete sa "náhodne" objavil ďalší prepis. Tentokrát má ísť o texty akcie SIS nazvanej Gorila, ktorá monitorovala šéfa mocnej finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka a jeho údajné rozhovory s politikmi. Či sú texty, plné šokujúcich informácií pravdivé, nie je jasné.

Kšefty a provízie 

Tentokrát nejde o doslovný prepis, ale o obšírny text, ktorý popisuje niekoľko údajných stretnutí šéfa Penty s mocnými ľuďmi v štáte v rokoch 2005 a 2006. Okrem exministra hospodárstva Jirka Malchárka sa vo všetkej diskrétnosti stretáva aj so šéfom Smeru Robertom Ficom. Haščák sa s nimi podľa textu rozpráva o kšeftoch, obrovských províziach súvisiacich s privatizáciami aj financovaní politických strán.
 
Z textu vyplýva, že Haščák mal mať na ministra Malchárka veľký vplyv a v kľúčových veciach ho úkolovať. Okrem neho sa materiál venuje aj ďalším mocným mužom, o ktorých sa šepká, že v krajine ťahajú za nitky.
 
Podľa bývalého redaktora SME, ktorý je v prepisoch spomenutý, sú zrejme autentické.
 
Rozhovor Fica s Haščákom
 
Fico sa mal podľa prepisu stretnúť so šéfom Penty v marci 2006, po tom, ako sa predseda Smeru zúčastnil autosalónu v Inchebe. Najprv preberali "čistiace procesy v Smere," ktoré Fico spustil. Haščák sa pýta, čo sa stalo s Fedorom Flašíkom.
 
"Fedor vyberal peniaze v mene strany," odpovedá Fico. Haščák kontruje, že "tak sa cítil, takú má pozíciu." Obaja spomenú, že Flašík sa v pred poslednými voľbami príliš nepochlapil a "bláznivou kampaňou" Smeru skôr uškodil. 
 
Rozhovor sa po chvíli stočil na silných mužov, údajne stojacich za Smerom. Ako to vyzerá s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom, pýta sa Haščák. So Širokým "sa dá," ale s Poórom je to horšie, odpovedá Fico. Podľa Haščáka nie sú títo mocní podnikatelia zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobbingu.
 
Haščák potom objasňuje svoj názor na ďalších mužov, ktorí sú podľa dokumentu sponzori Smeru: Poór má vraj zdravý sedliacky rozum, ale všetky veci poníma vzťahovo a ťažko sa s ním obchoduje. Ivan Kiňo je "neschopný," a Jozefa Brhela Haščák nepozná. 
 
Dvojica sa venuje aj druhému mužovi SDKÚ Ivanovi Miklošovi. Podľa Haščáka ho Fico preceňuje a rozhodne vraj "nekradne toľko, ako si Fico myslí." Fico kontroval, že ho považuje za "šikovného zlodeja"
 
Poslednou témou rozhovoru je zdravotníctvo. Haščák zdôrazňuje, že pre Pentu je zdravotníctvo "kľúčová vec" a chce v ňom podnikať "s primeranou maržou". V energetike je marža 20 percent, napovedá Ficovi a uvedie, že tretinu nemocníc by zrušil a investoval by do nových polikliník.
 
Fico podľa materiálu uviedol, že Haščák môže s (Pavlom) Paškom dlhodobo počítať. "Z krátkodobého hľadiska ale Paška neurobí nič, čo by mu zväzovalo ruky."
 
Reakcie na text sa rôznia
 
Finančná skupina Penta sa pre TA3 vyjadrila, že považuje údajný odposluch za nehodnoverný. "Dokument nie je pravdivý a má poškodiť meno spoločnosti," uviedol jej hovorca. Materiály vraj síce analyzujú, ale považujú ich za účelovo zostavené a za "číre výmysly."
 
Exminister Malchárek zaujal k celej situácii stoický postoj. Text nekomentoval a dodal, že politika ho už nezaujíma a "je mu to úplne jedno."
 
Naopak, údajný prepis odposluchov priam fascinoval exministra obrany Ľubomíra Galka, ktorý bol pred časom spolu s Robertom Kaliňákom hlavnou postavou veľmi podobného škandálu. 
 
Najnovší text má podľa neho "oveľa väčšie znaky spravodajskej informácie," ako prepisy Kaliňáka a redaktorky Pravdy. Podľa neho by mala premiérka Radičová konať, keďže pri poslednom škandále konala promptne.
 
Inokedy mlčanlivá Slovenská informačná služba, z ktorej mal odposluch pochádzať, tentokrát zareagovala. Materiály z internetu jej vraj boli známe už v minulosti a "boli predmetom preverovania príslušných orgánov." K "módnym špekuláciam" sa ale nechce vyjadrovať.
 
Strana Smer vraj dokumenty analyzuje, ale podla podpredsedu Kaliňáka "na prvý pohľad" vyzerajú ako podvrh.
 
Link na kompletný text nájdete tu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu