Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kauza Gorila: Bude ťažšie nájsť dôkazy o korupcii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - S odstupom času sa dôkazná situácia zhoršuje.

 "Čas hrá vždy v prospech trestného činu a jeho páchateľa, čím neskôr sa začne objasňovať, tým je práca pre políciu náročnejšia," reagoval bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor na skutočnosť, že polícia začne znovu preverovať informácie z údajného dokumentu SIS s názvom Gorila, ktorý poukazuje na údajnú politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ).

Bližšie sa vyjadrovať k prípadu nechcel, pretože má informácie len sprostredkovane z médií. Aj napriek odstupu času od údajného vyhotovenia záznamov Ivor zdôraznil, že dopracovať sa k výsledku nie je nemožné. Neslobodno rezignovať a skladať zbrane dopredu, poznamenal s tým, že vždy záleží na situácii, keďže každý prípad je individuálny. Odhadnúť čas či výsledok obnoveného preverovania informácií je podľa neho ťažké odhadnúť.

"To je veľmi ťažká a skôr špekulatívna odpoveď, možné je ale všetko. Bude záležať na tom, ako dôveryhodné sú informácie, ktoré odzneli," poznamenal s tým, že treba overiť, či ide o výsledok legálneho alebo nelegálneho postupu. Alebo môže vyjsť najavo, že ide o konštrukciu, nejaké vyfabrikované záznamy, ktoré nemajú seriózny a korektný podklad.

Denník SME informoval, že polícia začne znovu preverovať informácie z údajného dokumentu SIS s názvom Gorila. Vyšetrovanie v minulosti podľa denníka blokoval riaditeľ SIS Karol Mitrík (nominant SDKÚ), ktorý odmietol žiadosť polície o zbavenie mlčanlivosti jej príslušníkov.

Pre jeho postoj sa vyšetrovanie skončilo. Možný obrat v postoji SIS ku kauze Gorila naznačila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). „Pri novom vyšetrovaní je súčasné vedenie SIS pripravené byť súčinné. Vyšetrovacie orgány tak majú druhú šancu, aby konečne dospeli k nejakým záverom,“ odpovedalo pre Sme tlačové oddelenie Úradu vlády SR. Mitrík patrí priamo pod premiérku Radičovú. Nové vyšetrovanie avizoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu