Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počas Vianoc a Silvestra si dávajte pozor na krádeže!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V predvianočnom období vzrastá podľa polície počet krádeží. Ľudia by si tak mali podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisy Baloghovej dávať pozor najmä na vreckové krádeže. Časté sú však aj krádeže vlámaním do obchodov či v nákupných centrách alebo vecí z áut. Opatrnosť by nemala chýbať ani počas cestovania hromadnou dopravou.

"Skúsený vreckár vie kabelku či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Preto by si počas nákupov ľudia nemali nechávať peňaženky na vrchu kabeliek zavesených na pleci alebo na iných miestach, ktoré sú pre zlodeja ľahko prístupné," upozornila Baloghová.

Peniaze je podľa nej potrebné uložiť do vnútorného vrecka na saku, svetri či košeli. "Nepatria ani do zadného vrecka nohavíc. Taktiež nosenie mobilných telefónov zavesených na opasku nohavíc nie je najbezpečnejšie," vymenovala hovorkyňa.

Predísť krádežiam prípadne znížiť ich riziko možno podľa jej slov aj tak, že si ľudia pri vyberaní tovaru z regálov nenechávajú kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti vozíka.

"Po zaplatení tovaru si treba peňaženku najprv odložiť do kabelky, riadne ju zatvoriť a až potom odložiť nákup," dodala. Ani pri opustení auta, hoci len na krátky čas, nie je podľa Baloghovej dobré nechávať na sedadlách kabelky, tašky, mobilné telefóny, cenné predmety či panel od autorádia.

"Upozorňujeme ľudí, aby najmä v predvianočnom období nenechávali žiadne cennosti vo svojich zaparkovaných vozidlách," vyzvala Baloghová. Na svoje veci by si mali dávať pozor aj pri návštevách barov, reštaurácií a kaviarní a nenechávať cenné predmety bez dozoru.

Pre určité skupiny sú zaujímavé aj podujatia, na ktorých sú stánky s občerstvením a podnapité osoby, napríklad vianočné trhy. "Páchatelia potom sledujú, kde si osoba odloží peňaženku po zaplatení, potom čakajú na vhodnú príležitosť, keď sa poškodený začne baviť a prestane sa venovať okoliu, aby mohli peňaženku vytiahnuť," dodala Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu