Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kampaň 99%: Vieme kto ju platí!

Logo združenia
Logo združenia

BRATISLAVA – Na uliciach aj v televíziách sa už niekoľko dní objavuje reklama, ktorá hlása, že politici sú skorumpovaní a že na Slovensku vládne jedno percento vyvolencov. Topky sa snažili pátrať potom, kto je za ňou a ako je financovaná. Dá sa vôbec založiť politické hnutie bez toho, aby ho neplatili bohatí podnikatelia alebo finančné skupiny?

Na tlačovom oddelení občianskej iniciatívy 99% nám potvrdili, že kampaň doteraz financovali piati signatári Vyhlásenia občianskej iniciatívy 99%.

“Každý podľa svojich možností. Už teraz sa však hlásia sympatizanti, ktorí nám ponúkajú finančnú a nemateriálnu pomoc pri organizovaní kampane. Dostali sme od ľudí stovky úžasných e-mailov,” povedala nám  hovorkyňa 99 percent Michaela Salajová. Podľa nej sa im prihlásila aj 80-ročná dôchodkyňa z východného Slovenska, ktorá zo svojho skromného dôchodku ponúkla 10 eur.

Istý podnikateľ zo Žiliny im poskytol 250 eur a evidujú už desiatky ďalších príspevkov od dobrovoľníkov. Keďže na prvý pohľad to vyzerá tak, že sa združenie pripravuje na voľby a na reklame nechce šetriť opýtali sme sa aj na to, aký rozpočet majú naplánovaný.

 “Náš prvotný rozpočet bol dostačujúci na to, sme mohli nahlas hovoriť o veciach, ktorým politici nevenujú pozornosť, ale pre ľudí sú životne dôležité. Politici musia zmeniť priority a kým sa to nestane, bude musieť naša kampaň pokračovať,” reagovala hovorkyňa. Podľa nej chce byť občianska iniciatíva transparetná. Najväčšie sponzorské dary doteraz mali dať spomínaní zakladatelia.

 “Postupne budeme na stránke www.99percent.sk uverejňovať výšku príspevkov našich dobrovoľných darcov. Budeme pri tom dbať na ochranu ich osobných údajov, no zároveň nám záleží na tom, aby všetko prebiehalo transparentne,” uviedla Salajová z tlačového odboru. Už majú aj pripravený system ako sa vyhnú sponzoringu vplyvných podnikateľov a finančných skupín, ktoré kritizujú.

 “Občianska iniciatíva nepríjme žiaden finančný dar od právnicej osoby, teda od firmy. Nenazývame našu kampaň bojom. Hovoríme, že politici sa nezaujímajú o 99% ľudí, pretože sú hračkou v rukách jedného percenta vyvolencov a na potreby občanov úplne zabudli,” dodala Salajová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu