Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kampaň iniciatívy 99 percent: Zatiaľ stála 100 tisíc eur!

Sprava: Milan Mrázik, Mário Radačovský a Ján Sido počas TB občianskej iniciatívy 99%
Sprava: Milan Mrázik, Mário Radačovský a Ján Sido počas TB občianskej iniciatívy 99%

BRATISLAVA - Doterajšia kampaň iniciatívy 99 percent stála približne 100.000 eur, na ktoré sa zložili prví piati signatári výzvy tejto občianskej iniciatívy. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil prvý signatár výzvy Ján Sido.

"Keďže ekonomické zázemie každého z nás nie je rovnaké, považujeme z ľudského hľadiska za korektné výšku jednotlivých príspevkov neuvádzať," povedal Sido. Na prvých piatich miestach pod výzvou je podpísaný Ján Sido, nezamestnaný, Bratislava, Monika Albertiová, knihovníčka, Lovinobaňa, Peter Cibula, zástupca riaditeľa banky, Banská Bystrica, Milan Mrázik, neurochirurg, Žilina a Mário Radačovský, riaditeľ medzinárodného baletného súboru, Bratislava.

Informačnú kampaň financuje iniciatíva aj pomocou príspevkov občanov zaslaných združeniu Občan v akcii. "V posledných dňoch prišli príspevky aj v tisícoch eur, nie sú to žiadne drobné," konštatoval Ivan Weiss z iniciatívy. Združenie neprijíma dary od firiem, ale len od fyzických osôb. Na účet občianskeho združenia podľa Weissa pribúdajú peniaze od podnikateľov, ktorí nepatria k vyvolenému jednému percentu a ak bude kampaň iniciatívy pokračovať, tak za tieto peniaze. "My máme peniaze možno na niekoľko dní," konštatoval Weiss.

Iniciatíva k dnešnému dňu eviduje tisíc podpisov pod výzvou na internete. "Na našej stránke nám prejavilo sympatie vyše 3500 sympatizantov a dostali sme 1500 mailov, v ktorých ľudia hovoria o svojich osudoch a ponúkajú nám najrôznejšiu pomoc. Na sociálnej sieti Facebook máme takmer 22.000 fanúšikov," povedal Sido.

"Hovoríme, že je nevyhnutné zvýšiť minimálnu mzdu, zabezpečiť prácu každému, kto chce pracovať, zaviesť spravodlivý daňový systém a garantovať dostupnú, bezplatnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých," vyhlásili dnes zástupcovia iniciatívy, ktorá kritizuje "partokraciu" na Slovensku. "99 percent občanov je ovládaných skorumpovanými politikmi a skupinou vyvolencov, ktorí si dokonale privlastnili štát. Uspôsobili tomu zákony," uvádza vo výzve 99 percent.

Weiss nepovažuje zámery iniciatívy za populistické. Tvrdí, že podobné ciele deklarujú aj iní politici, ale neplnia ich. Ako príklad svojich konkrétnych názorov uviedol potrebu zavedenia progresívneho systému zdaňovania a zmenu zdravotných odvodov na zdravotnú daň, čo by spôsobilo, že ľudia s vyšším príjmom budú do systému zdravotníctva prispievať viac.

Iniciatíva už predložila na Ministerstvo vnútra (MV) SR petíciu občanov potrebnú na zaregistrovanie politickej strany, ktorá by sa tiež mala volať 99 percent. "Prvý krok (založenie iniciatívy, poz. TASR) máme za sebou, druhý krok sa rýchlo blíži," komentoval Mário Radačovský úmysel založiť stranu.

"Ľudia, ktorí píšu a mailujú, nám dôverujú. Obávam sa, že nám nič iného ani neostane, ako pokračovať v tomto procese, aby sme tých 99 percent ľudí mohli zastupovať," doplnil Milan Mrázik. Čo sa týka financovania predvolebnej kampane pripravovanej strany, podľa Weissa o nej ešte nebola reč. Na poznámku, že parlamentní politici v súvislosti s touto kampaňou hovoria o desiatich miliónoch eur, reagoval, že je to nezmysel. "Je to smiešne, toľko peňazí ani nemáme," povedal.

 "Ján Šido s mojím otcom spoločne zakladali Tatrabanku," povedal Ivan Weiss na otázku, ako sa kontaktoval s iniciatívou. "Nová SDĽ sa snažila priniesť ľavicovo-liberálnu iniciatívu. Ale dnes to na Slovensku nie je o ľavici a pravici. SDĽ nemá potenciál stať sa občianskou platformou," odpovedal na otázku, prečo od podpory SDĽ prešiel k podpore iniciatívy 99 percent. Táto strana navyše podľa neho v poslednej dobe príliš ideologizuje svoje stanoviská. Zároveň poprel, že by cieľom SDĽ bolo znížiť volebný výsledok Smeru-SD. "Bola tam naozaj úprimná snaha dostať sa do parlamentu," dodal Weiss.

Na otázku, či má iniciatíva záujem o aktivistu Eduarda Chmelára, ktorý pojem 99 percent v minulosti tiež používal, Weiss povedal, že on osobne by ho v iniciatíve privítal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu