Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Uhliarik: Som prekvapený z postupu lekárov - špecialistov

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR rešpektuje právo Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) vyjadriť názor na situáciu v slovenskom zdravotníctve. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik je však prekvapený, aký postup si zvolila SLÚŠ.

"Prečo najskôr pán doktor Andrej Janco nepožiadal ministerstvo o rokovanie, ale rovno ohlásil štrajk? Považujem to za nezodpovedný prístup k pacientom a zároveň takýto postup kazí dobré meno väčšiny lekárov na Slovensku," povedal Uhliarik.

Ministerstvo zdravotníctva SR by preto privítalo namiesto podobných výziev "vecnú diskusiu v kontexte reality" a zároveň očakáva, že Slovenská únia špecialistov transparentne zverejní počet svojich členov, lebo sa tak doteraz vždy bránila urobiť. Asociácia súkromných lekárov, ktorá združuje celkovo 3.500 lekárov – špecialistov deklarovala, že o svojich pacientov sa postará aj po 1. decembri, pripomenula hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Ministerstvo by radšej ako ďalšie "traumatizovanie" pacientov privítalo vecnú diskusiu o súčasnej situácii, v ktorej sa rezort nachádza. "Ministerstvo pod vedením ministra Ivana Uhliarika prebralo rezort doslova pred kolapsom," poukázala.

Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) vyzýva všetky súkromné ambulancie k ostrému jednodňovému štrajku. "Plánujeme ho na štvrtok 1. decembra. Rozhodli sme sa, že dáme vláde pocítiť, aké to je, ak by sme prestali fungovať čo len na jeden jediný deň," povedal dnes na tlačovej konferencii v Košiciach prezident únie Andrej Janco. Súkromné ambulancie chcú k štrajku vyzývať od 21. novembra.

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR dnes tiež podobne ako SLÚŠ vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom financovania slovenského zdravotníctva, ako aj súčasnou výškou príjmov súkromných ambulantných lekárov.

"Vyhliadky na budúci rok nie sú pozitívne a neustále klesanie príjmov ambulantného sektora ohrozuje jeho stabilitu. Súkromní lekári združení v asociácii však naďalej presadzujú riešenie problémov argumentačne, faktami a rokovaniami," skonštatoval prezident ASL SR Ladislav Pásztor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu