Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Samsung dostane daňovú úľavu 28 miliónov, na Slovensku ostáva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Samsung bude na Slovensku pokračovať vo výrobe. Prezident divízie Visual display Samsung electronic Boo-Keun Yoon to prisľúbil slovenskému ministrovi práce Jozefovi Mihálovi, čím vyvrátil medializované informácie o možnom odchode spoločnosti zo Slovenska.

Kórejská firma však priznala nepriaznivú situáciu vo výrobe LCD obrazoviek. "Musím potvrdiť, že výroba LCD sa nachádza v ťažkej situácii, preto sa snažíme minimalizovať lokality, kde vyrábame LCD panely. Avšak na Slovensku chceme v ich výrobe pokračovať a udržať si svoju pozíciu," uviedol Yoon.

Pre kritickú situáciu na trhu s LCD obrazovkami požiadala spoločnosť Samsung slovenskú vládu o poskytnutie ďalšej investičnej pomoci. "Minister hospodárstva Juraj Miškov podpísal pred niekoľkými dňami ďalšiu dotáciu pre Samsung v podobe daňovej úľavy vo výške 28 mil. eur," potvrdil minister práce Jozef Mihál.

Táto pomoc by mala podľa neho zabezpečiť udržanie takmer tisíc pracovných miest na Slovensku priamo v Samsungu a ďalších takmer tisíc miest u jeho subdodávateľov na najbližších päť rokov. Slovenská republika v posledných piatich rokoch poskytla Samsungu pomoc viac ako 10 mil.

Stanovisko MH SR k novej investícii Samsung Electronics Slovakia

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, s. r. o.,  podala na MH SR nový investičný zámer pre modernizáciou výroby nových modelov LCD a LED a prípravu zavedenia nového typu 3D a SMART televízorov v lokalite Galanta. Ide o nový projekt, ktorý Slovensku prinesie takmer 1000 nových pracovných miest. Investor žiada o poskytnutie investičnej pomoci vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 28 mil. Eur.   Celková výška oprávnených nákladov investora je 90 mil. Eur. Projekt je v štádiu posudzovania a o udelení a celkovej výške investičnej pomoci rozhodne vláda SR.

Na nový projekt sa neplánuje poskytnúť žiadna forma priamej pomoci, čo je v súlade so stratégiou MH SR postupne utlmiť priamu podporu investorom. Aktuálna situácia na trhu práce si však stále žiada využívať nástroje na podporu zamestnanosti a vzniku nových pracovných miest. Dosiaľ vykonané opatrenia na podporu kvality podnikateľského prostredia zatiaľ pre krátkosť času  od vykonaných zmien ešte nepriniesli očakávané efekty.

MH SR nemá žiadne informácie o presune investície z Galanty do inej krajiny. Informáciu, že by spoločnosť chcela presunúť výrobu, poprel aj riaditeľ pre externú komunikáciu spoločnosti Samsung v rozhovore pre HN. Citát z článku z dnešných HN:   „Je to hlúposť,“ reagoval pre HN Anton Ondrej, riaditeľ pre externú komunikáciu a prevádzku spoločnosti na Slovensku. Zdôvodnil to i tým, že firma u nás doteraz preinvestovala okolo 500 miliónov eur. „Rozhodne neplánujeme presunúť výrobu,“ zdôraznil Ondrej.

 

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. pôsobí na Slovensku od roku 2002. Činnosť firmy je zameraná na výrobu LCD a LED televízorov, LCD monitorov, HDD a Blu-ray prehrávačov a satelitných prijímačov. Samsung v Galante zamestnáva takmer tritisíc zamestnancov a výškou svojich tržieb sa radí k trom najväčším nefinančným podnikom Slovenska.

Počas niekoľkých rokov sa galantský výrobný závod stal najväčším výrobným závodom spoločnosti Samsung v rámci Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu