Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Komisia dopravy nevedela o nových zmenách v MHD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mestská dopravná komisia nebola informovaná o zmenách na linkách č. 51, 133, 89 a 96 od 1. augusta v súvislosti s reštriktívnym rozpočtom mesta, ktoré zverejnil na svojej oficiálnej internetovej stránke Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s.

Povedal to jej predseda Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd). Upozornil, že vo februári 2011 schválila komisia ročný projekt organizácie dopravy, ktorý je súčasťou platnej zmluvy. "DBP, a.s., by mal túto zmluvu dodržiavať," uviedol s tým, že nie je informovaný o podpise dodatku k tejto zmluve, ktorý by upravoval projekt organizácie dopravy.

Predseda dopravnej komisie konštatoval, že mestská hromadná doprava nezvykne byť zisková a mesto Bratislava sa s tým musí zmieriť, podobne aj dopravca sa musí vyrovnať s tým, že pracuje na základe zmluvy s mestom a vo verejnom záujme. "Komisia dopravy bude naďalej sledovať kroky DPB, ako aj mesta v prospech cestujúcej verejnosti," pokračoval Uhler s tým, že verejný záujem nemôže byť biznisom, zdôraznil.

Uhler pripomenul, že po zvýšení cestovného (zvýšenie platí od 1. augusta, pozn. TASR) primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) prisľúbil, že škrtanie spojov v MHD už nebude pokračovať. Žiadali to aj občania v petícii.

Komisia dopravy nesúhlasí s nekoncepčným rušením liniek a škrtaním odjazdených kilometrov. "Za koncepčné považujeme riešenie vo forme vypísania verejnej obchodnej súťaže na nový plán dopravnej obslužnosti. Žiadali sme o to už pred niekoľkými mesiacmi," priblížil situáciu.

Generálny riaditeľ DPB, a.s., Ľubomír Belfi 28. júla povedal, že podnik bude rokovať s mestom o znížení počtu odjazdených kilometrov od septembra do konca roka 2011. Pre dopravcu by to bola úspora a percento zníženia by bolo malé. Mesto Bratislava je pripravené rokovať o úsporných opatreniach s DPB, a. s. Samospráva bude žiadať dopravcu, aby naďalej hľadal vnútorné rezervy v prevádzke tak, aby nedošlo k razantnejšiemu zníženiu dopravnej obslužnosti v meste, povedal hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

"Šetrenie sa naštartovalo ešte za bývalého vedenia. Druhým krokom je zvýšenie cestovného v mestskej doprave. Ak by malo dôjsť k ďalšiemu opatreniu súvisiacemu s redukciou spojov, tak to bude po dôkladnej a otvorenej diskusii medzi primátorom, vedením DPB, a.s., a členmi dopravnej komisie," uviedol Andrassy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu