Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bratislavská MHD zdražie: 15 minút za 70 centov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bratislavská MHD od augusta zvyšuje ceny a ruší cestovné pásma. Cena 15-minútového lístka sa zvýši na 70 centov, hodinový na 90 centov a lístok cez SMS správu bude za jedno euro. Po novom bude stáť celosieťová mesačná električenka 25 eur, celosieťová trojmesačná 66 eur, celoročný predplatný cestovný lístok 250 eur. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik tvrdí, že dôvodom je nepriaznivý finančný stav dopravného podniku.

Za minulý rok mala byť jeho strata 6,8 milióna eur. "Zvýšenie cestovného sa v tejto chvíli ukazuje ekonomicky ako nevyhnuté, vzhľadom na to, že sa sedem rokov nevalorizovalo, nemenilo. Nechceme ísť cestou masívneho rušenia výkonov, obmedzovania liniek, ale prenášame časť záťaže na cestujúcich a očakávame, že časť dokáže úspornými opatreniami urobiť nové vedenie DPB, a.s.," povedal Ftáčnik. Väčšia záťaž sa podľa neho prenesie na jednorazových cestujúcich.

"Motivujeme cestujúcich, aby si kupovali električenky. Viac ako 75 percent cestujúcich má predplatný cestovný lístok," konštatoval. Podľa neho je možné, že časť jednorazových cestujúcich sa preorientuje na kupovaniu predplatných lístkov.

Predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS) uviedol, že v rokovaniach o zvýšení cestovného sa museli urobiť kompromisy a preto to aj trvalo päť mesiacov. "Keď začal DPB, a. s., robiť úsporné opatrenia, škrtať linky, ozvali sa občania, museli sme to stopnúť," konštatoval.

K vyrovnanému rozpočtu má podľa Ftáčnika priviesť DPB nové vedenie. Za kandidáta na nového generálneho riaditeľa označil Ľubomíra Belfiho, ktorý bol v minulosti aj šéfom televízie TA3 a mäsokombinátu Tauris. Mestské zastupiteľstvo zvolilo Belfiho 2. júna ako jedného zo zástupcov mesta do predstavenstva DPB. Samotný Uhler sa k Belfimu ako kandidátovi na šéfa DPB nevie vyjadriť, pretože ho nepozná.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu