Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico: Môj názor na SNS nik nezmení

Robert Fico
Robert Fico

NITRA - Slovenská vláda podľa premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica ani po kritike Strany európskych socialistov (PES) na účasť Slovenskej národnej strany (SNS) v koalícii nebude meniť svoju politiku. Na otázku ČTK to dnes novinárom povedal Fico. Minulotýždňové rozhodnutie PES pozastaviť strane Smer-sociálna demokracia na desať mesiacov členstvo označil za nespravodlivé.

"Smer a vláda robia a budú robiť sociálnodemokratickú politiku. Ak sa niekto teší, že rozhodnutie socialistov bude tlačiť slovenskú vládu k nejakým prejavom, takým tvrdším, tak je na veľkom omyle," zdôraznil premiér, ktorý sa dnes po prvý raz osobne vyjadril k rozhodnutiu zástupcov PES. Nasledujúce mesiace podľa neho ukážu, že na Slovensku je skutočná sociálnodemokratická vláda, ktorá dôsledne plní svoje programové vyhlásenie.

Dodal, že pozastavenie členstva Smeru v PES nepovažuje za adekvátne, ale rešpektuje ho. "Smer bol potrestaný jednoducho za to, že (...) si na Slovensku dovolil tú drzosť, že zobral do vlády slovenskú politickú stranu," tvrdí Fico. Jeho strana po júnových voľbách čelila kritike hlavne pre to, že vytvorila koalíciu s SNS, ktorá je obviňovaná z nacionalizmu.

Fico kritizoval i samotnú formu "trestu" pre jeho stranu. "Tak teda mali rozhodnúť, že po dobu účasti SNS vo vláde bude pozastavené členstvo. Takto mám pocit, že nás potrestali ešte prísnejšie ako pôvodne zvažovali, lebo vytvárajú priestor každých osem-deväť mesiacov prefackávať Smer," povedal Fico.

Premiér minulý týždeň reagoval na rozhodnutie PES len prostredníctvom svojej hovorkyne Silvie Glendovej, podľa ktorej bol Smer potrestaný za to, že "robí politiku pre ľudí, za to, že bojuje s monopolmi, a za to, že nevzal Stranu maďarskej koalície do vlády". Smeru nepomohlo ani to, že šéf SNS Ján Slota dva dni pred schôdzkou PES odsúdil nacionalizmus a xenofóbiu. Predtým pritom občas nešetril slovnými výpadmi proti Maďarom a Rómom.

Smer po voľbách okrem SNS prizval do vlády aj ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Práve počas spoločnej vlády HZDS a SNS sa Slovensko dostalo do medzinárodnej izolácie. Mečiar ani Slota však nie sú členmi Ficovej vlády, v ktorej má Smer dominantné postavenie.

Ekonómovia sa zhodli, že zatiaľ sa nenaplnili obavy z úplného rušenia reforiem presadených predchádzajúcim kabinetom Mikuláša Dzurindu. Vláda podľa Fica "za tri mesiace urobila pre ľudí viacej ako Dzurinda za osem rokov. Ani sto rokov by mu nestačilo na to, čo sme my urobili za tri mesiace pre ľudí," poznamenal dnes premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu