Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Európski socialisti pozastavili Smeru členstvo

Predseda Smeru Robert Fico
Predseda Smeru Robert Fico

BRUSEL - Strana Smer-SD má na desať mesiacov pozastavené členstvo v Strane európskych socialistov (PES). Vo štvrtok o tom rozhodlo predsedníctvo strany. Rozhodnutie sa zatiaľ netýka europoslancov Smeru.

Rasmussen je hrdý na pozastavenie členstva Smeru

Šéf Strany európskych socialistov (PES) Poul Nyrup Rasmussen je "hrdý na historické rozhodnutie," aj keď mu je ľúto, že Smer-SD má pozastavené členstvo. Vyhlásil to dnes v Bruseli po rokovaní vedenia PES, ktoré rozhodlo o pozastavení členstva Smeru na desať mesiacov do júna 2007. "Väčšina členov stála pevne za našimi hodnotami, pre ktoré je spojenectvo s extrémnou pravicou neprijateľné," vysvetľoval Rasmussen prvé rozhodnutie PES v histórii pozastaviť členstvo jednej zo svojich členských strán. Proti pozastaveniu členstva hlasovali podľa informácií agentúry SITA iba slovenskí a českí delegáti.

O Smere budú rozhodovať v PES aj o desať mesiacov. Rasmussen však odmietol povedať, ako by mala vyzerať situácia na Slovensku, aby sa Smer mohol do PES vrátiť. "V súčasnej situácii by bolo nekorektné dávať podmienky," uviedol Rasmussen.

Podľa holandského europoslanca Jana Marinusa Wiersmu sa sankcia nebude týkať slovenských euposlancov. Tí by mali ostať naďalej členmi socialistickej frakcie Európskeho parlamentu.

Beňová: Máme desať mesiacov, aby sme dokázali, že vláda je proeurópska

Smer má desať mesiacov na to, aby dokázal, že je proeurópsky a bojuje proti extrémizmu. Po rozhodnutí Strany európskych socialistov (PES) pozastaviť Smeru-SD na desať mesiacov členstvo to uviedla europoslankyňa, bývalá podpredsedníčka Smeru pre zahraničie Monika Beňová. Podľa nej je to lepšie riešenie ako vylúčenie do konca vlády so SNS, čo tiež hrozilo. Beňová od začiatku kritizovala predsedu Smeru Roberta Fica za to, že zobral do vlády Slovenskú národnú stranu. Je však presvedčená, že Smer-sociálna demokracia je stranou, ktorá je schopná na Slovensku uplatňovať sociálnodemokratickú politiku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu