Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

SMK: Fico hľadá nepriateľa

SMK - Pál Czáky a Béla Bugár
SMK - Pál Czáky a Béla Bugár

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) prijala s rozhorčením zdôvodnenie predsedu Vlády SR Roberta Fica v súvislosti s rozhodnutím Strany európskych socialistov (PES) o pozastavení členstva strany Smer-Sociálna demokracia, píše sa v tlačovom vyhlásení SMK, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Lívia Solymos.

Podľa SMK by mal R. Fico priznať zodpovednosť za zloženie slovenskej vlády, ktoré je v rozpore s princípmi európskych socialistov, pre účasť Slovenskej národnej strany vo vládnej koalícii. Tvrdenie, že PES rozhodla o pozastavení členstva Smeru-SD len preto, lebo "vláda bojuje s monopolmi a nezobrala do koalície SMK", Strana maďarskej koalície rázne odmieta.

Vyjadrenie premiéra podľa SMK veľmi jasne potvrdzuje, že politika R. Fica smeruje k hľadaniu nepriateľa. Upozorňujú preto predsedu vlády, že takéto vyhlásenia vedú k stupňovaniu napätia v spoločnosti, za čo on osobne nesie zodpovednosť.

Hrušovský: Je to vážne varovanie pre Slovensko


Ako vážne politické varovane pre Slovensko vníma predseda KDH Pavol Hrušovský pozastavenie členstva Smer-SD v Strane európskych socialistov (PES) na desať mesiacov.

"Vnímam to ako negatívny obraz Slovenska v zahraničí. Ak jedna zo silných politických frakcií v Európskom parlamente pozastaví členstvo jednej politickej strane, ktorá má plnohodnotné členstvo, musí to byť vážny dôvod. A ten povedali," reagoval dnes pre TASR Hrušovský.

Ako pokračoval, na druhej strane treba zobrať do úvahy, že Slovensko je samostatnou krajinou a vládu si zostavilo po slobodných parlamentných voľbách. "To, že je niekto nespokojný, jedna zo strán používa rétoriku a uskutočňuje v politike rozhodnutia, ktoré už dnes do modernej európskej politiky nepatria, je vlastne signálom pre Slovensko na zamyslenie. Do istej miery je to aj upozornením, či takéto zoskupenie dnes v Európe je prospešné. A to nielen pre nás, ale pre celú Európsku úniu," konštatoval šéf kresťanských demokratov.

Nemyslí si, že spomínané rozhodnutie PES bude mať ďalšie dôsledky pre Slovensko. Zastáva názor, že je to stranícky problém pre Smer-SD, ako sa s tým dokáže vyrovnať a komunikovať politiku, za ktorú zodpovedá, aj vo vláde, kde má majoritné postavenie.

Predsedníctvo PES pozastavilo 12. októbra na desať mesiacov členstvo strane Smer-SD vo svojich radoch kvôli vstupu do koalície so SNS.

Vedenie socialistov tak podporilo návrh Socialistickej skupiny v Európskom parlamente, ktorá v júli odhlasovala vyvodenie dôsledkov zo zloženia novej koalície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu