Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zemková sa zapíše do análov súdnictva, reaguje Nižňanský

Štefan Nižňanský Zobraziť galériu (2)
Štefan Nižňanský

BRATISLAVA - Generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková sa podaním podnetu na trestné stíhanie bývalého šéfa STV zapíše do análov slovenského súdnictva a prokuratúry. Vo svojom stanovisku to napísal exriaditeľ verejnoprávnej televízie Štefan Nižňanský. Minister kultúry Daniel Krajcer mu však odkázal, že by mal radšej sedieť potichu v kútiku.

"Absurdne chce žalovať toho, kto po jedenástich rokoch zdĺhavých a neúspešných súdnych konaní vyhral najväčšiu kauzu v histórii STV, v objeme presahujúcom dve miliardy korún," uviedol Nižňanský s tým, že úspešnú advokátsku kanceláriu vybrala STV transparentne, na základe verejného obstarávania. "Ak by Slovenská televízia prehrala súdny spor so Štúdiom Beta, zlikvidovalo by ju to a spôsobilo by to aj nemalý problém celému štátu."

Zemková s podnetom prichádza po polroku vo funkcii podľa Nižňanského preto, lebo zrejme zistila, že jej skúsenosti s manažovaním rozhlasu nestačia na riadenie zložitejšieho elektronického média. Bývalý riaditeľ STV v stanovisku tiež uvádza čoraz hlasnejšie znepokojenie zamestnancov televízie a externých televíznych tvorcov.

"Pracovníci televízie spomínajú politické ovplyvňovanie spravodajstva a návratom Hríba aj publicistiky, pochybné zmeny v zmluve so štátom, podivuhodné navýšenie rozpočtov relácií, obsadenie postu šéfky výroby dievčinou z firmy Krajcerovej milenky," menuje Nižňanský.

„Ak má pán Nižňanský na mysli pani Matisovú, tak nech ju nenazýva dievčinkou, pretože manažérsky jej nesiaha ani po výšku jej opätku. Pracovala v STV, neskôr bola šéfkou produkcie spravodajstva TV Markíza a v podobnej pozícii pracovala v TV JoJ.  Je málo ľudí na televíznom trhu, ktorí majú také skúsenosti a schopnosti v oblasti televíznej výroby a produkcie. Nehovoriac o tom, že pán Nižňanský, ktorý priviedol STV takmer do krachu, by mal radšej sedieť potichu v kútiku,“ reagoval Krajcer.

V stanovisku sa pýta, čie záujmy Zemková háji a v záujme koho koná, keď chce podať trestné oznámenie na Nižňanského za to, že STV vyhrala súdny spor so štúdiom Beta. "Nechce sa mi veriť, že by mali pravdu tí, čo po chodbách v Mlynskej doline a v pyramíde tvrdia, že koná v záujme tých, čo sa už dlhodobo pripravovali a tešili na polmiliardové mimosúdne vysporiadanie," uzatvára Nižňanský.

RTVS podala trestné oznámenie na Nižňanského v stredu. Domnieva, že konal v rozpore s povinnosťou hospodárneho a efektívneho nakladania s majetkom STV. Podozrieva ho, že porušil svoje povinnosti pri správe cudzieho majetku a dopustil sa trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

"Ide o pochybenia pri obstarávaní a úhradách za právne zastupovanie v spore STV proti Štúdiu Beta, na ktoré upozornil RTVS aj Najvyšší kontrolný úrad," uviedla vo štvrtok  Zemková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu