Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Život rodinky svišťov bude možné sledovať cez internet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Život jednej rodinky svišťov pod Lomnickým štítom vo Vysokých Tatrách budú môcť záujemcovia od júla sledovať cez internet. Prenosy ponúknu ochranári zo správy Tatranského národného parku na svojej webovej stránke, živé vysielanie z nadmorskej výšky okolo 1900 metrov je naplánované až do októbra.

V lete tak bude asi možné vidieť aj mláďatá tohto typického tatranského hlodavca, ktoré prichádzajú na svet koncom júna. "Diváci budú môcť vidieť svišťa najmä v skorých ranných hodinách, keď sa vydajú za potravou. Veľmi zaujímavý pohľad sa im naskytne pri sledovaní rodinky počas pekných a slnečných dní, keď sa budú nielen kŕmiť, ale aj vystrájať," informovala hovorkyňa slovenského ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

O najvhodnejšie rodinke, ktorej život uvidia aj diváci, sa zatiaľ podľa Hudákovej nerozhodlo. Vytipované sú dve kolónie hlodavcov, verdikt o tom, ktorá sa dostane na obrazovky a monitory počítačov, padne až začiatkom júla.

Svište patrí k symbolom slovenských hôr, vo Vysokých Tatrách ich podľa skorších údajov žije niekoľko stoviek. V minulosti bola ich populácie oveľa vyššia, ľuda ich však lovili aj pre ich tuk, ktorý považujú za liečivý. K prirodzeným nepriateľom patrí orol a o niečo menej rys či líška. Tento hlodavec je veľmi plachý. Na hroziace nebezpečenstvo sa jedinci upozorňujú typickým pískaním. Svišť horský tatranský sa na Slovensku radí medzi najprísnejšie chránená zvieratá.

Prenosy z hôr bude podľa riaditeľa správy parku Pavla Majka zabezpečovať internetová kamera napájaná solárnymi článkami. Signál zo svištej nory sa bude prenášať najskôr na Skalnaté pleso a odtiaľ do budovy správy TANAPu.

Podobné projekty sa uskutočnili aj v minulosti, vlani ochranári ponúkli priame prenosy z hniezda orla skalného. Vysielanie trvalo dva mesiace, kým mláďa dravca neopustil hniezdo. Podľa Majka sa minulý rok v niektorých dňoch pripojilo až 2000 záujemcov vrátane Slovákov žijúcich v Austrálii alebo Írsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu