Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

TOP kúpanie: Najčistejšia voda na Cypre, najhoršia v Poľsku!

Západ slnka na Cypre
Západ slnka na Cypre (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia zverejnila rebríček kvality vody na kúpanie sa. Na jeho čele stojí Cyprus a Chorvátsko, na poslednom mieste skončilo Poľsko.

Výročná správa vychádza zo skúšok na prítomnosť baktérií ako je E. coli a má poskytnúť orientáciu letným dovolenkárom.

Na čele rebríčka je Cyprus, ktorého pobrežné vody spĺňajú všetky hygienické požiadavky EÚ. Nasledujú ho Chorvátsko, Malta a Grécko, zatiaľ čo na spodnom konci rebríčka s najhoršou kvalitou vody sa ocitlo Poľsko. Až 25 percent jeho pobrežných vôd a 16,7 percenta vôd vo vnútrozemí požiadavkám EÚ nevyhovelo.

Nízke skóre za kvalitu vôd zaznamenali aj Írsko, Belgicko a Holandsko - ktorých 22,2 percenta, 16 percent a 13 percent vnútrozemských vôd nevyhovelo kvalitatívnym požiadavkám na kúpanie sa. Oveľa lepšie dopadli ich prímorské oblasti, ktoré splnili takmer úplne povinné kritériá.

Hodnotených bolo takmer 22.000 prímorských aj vnútrozemských miest na kúpanie sa v EÚ, Chorvátsku, Čiernej Hore a Švajčiarsku, z toho 70 percent na pobreží.

Správa konštatuje, že počet kúpalísk, ktoré spĺňajú povinné hygienické kritériá, klesol o 3,5 percenta v porovnaní s minulým rokom, zatiaľ čo počet tých, ktoré plnia kvalitatívne hodnoty, klesol o 9,5 percenta.

"Pokles je odrazom každoročných zmien, ale naznačuje tiež, že je potrebné naďalej pracovať na tom, aby sa kvalita vôd na kúpanie sústavne zlepšovala a udržiavala," dodáva správa citovaná agentúrou DPA.

Eurokomisár pre životné prostredie Janez Potočnik zdôraznil, že "čistá voda je nesmierne cenný zdroj a nemali by sme ho brať ako samozrejmosť".
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu