Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Sprisahanie na Eurovízii: Maďari obviňujú Slovákov z podvodu

BRATISLAVA - Krátko po prepadáku Maďarska na najsledovanejšej hudobnej súťaži v Európe zaplavili internet a noviny obvinenia, že za to môže Slovensko. Naši južní susedia totiž nedostali od nás ani bod. Je to iba paranoja alebo naozaj pochybili organizátori?

Neúspech maďarskej speváčky Kati Wolf s pesničkou "What about my dreams", ktorá skončila na Eurovízii štvrtá od konca, vyvolal v krajine negatívne nálady. Očakávania boli veľké a podľa predpokladov patrila oveľa vyššie. Najviac však médiá a viacerí blogeri na internete upozorňujú na to, že nezískala ani jeden hlas zo Slovenska napriek tomu, že tu žije početná menšina.

Napríklad z Rumunska, Chorvátska a Slovinska, kde žije menej Maďarov, bodovala vysoko. Eurovízia je pritom známa tým, že spriatelené štáty si posielajú hlasy. Tento rok napríklad dostali Nemci plný počet od Rakúšanov, Francúzi od Belgičanov, Moldavci od Rumunov a Slovinci od Chorvátov. Niet sa čo čudovať, že sa objavili informácie o sprisahaní zo Slovenska voči hviezde, ktorú dokonca cez Facebook podporoval aj premiér Viktor Orbán.  Olej do ohňa priliali aj údajné sťažnosti od slovenských Maďarov , ktorí posielali esemesky. Viacerým mali prísť odpovede, že ich hlas je neplatný. 

Otázne je, čo sa stalo, pretože firma Digame, ktorá hlasovanie zabezpečuje, tvrdí, že žiadne sťažnosti ani komplikácie na Slovensku nezaznamenali. Tomas Niedermayer z tejto firmy tvrdí, že všetko prebehlo v poriadku a vylučuje ovplyvňovanie v neprospech maďarskej piesne. „Nezaznamenali sme žiadne sťažnosti ani technické problémy. Maďarská pieseň získala na Slovensku veľký počet hlasov,“ vyhlásil. Pri 500-tisícovej menšine Maďarov u nás je však zvláštne, že sa neocitla ani v prvej desiatke. PR manažér Slovenskej televízie Martin Kontúr nám povedal, že vo finále bolo zo Slovenska odoslaných celkovo 28 990 esemesiek.

Pieseň maďarskej speváčky

Kati Wolf

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu