Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SMK Odsudzuje poliatie Esterházyho busty červenou farbou

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) hlboko odsudzuje poškodenie nedávno odhalenej busty Jánosa Esterházyho v Košiciach, ktorú neznámy páchateľ polial červenou farbou.

Podľa SMK takýto prístup zabraňuje procesu slovensko-maďarského zmierenia a hľadaniu spoločných ciest. "Podľa nášho názoru tento vandalizmus, je dôsledkom nacionalistických názorov skresľujúce históriu, ktoré dnes na Slovensku viacerí hlásajú," konštatoval šéf SMK József Berényi.

Bustu odhalili 14. marca na nádvorí domu Na Hlavnej ulici 72 v Košiciach. Na akte sa nezúčastnil žiadny oficiálny predstaviteľ mesta ani Košického samosprávneho kraja. Medzi prítomnými však bolo vidno niektorých regionálnych predstaviteľov SMK a SDKÚ-DS. Prítomní boli tiež zástupcovia generálneho konzulátu Maďarskej republiky a predstavitelia rôznych organizácií a spolkov z MR i zo Slovenska.

Proti odhaleniu busty Jánosa Esterházy sa vyjadril predseda SNS Ján Slota, primátor Košíc Richard Raši i krajský predseda SaS v Košiciach Alexander Barna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu