Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šéf SMK požiadal o maďarské občianstvo, môže prísť o slovenské

József Berényi
József Berényi

BRATISLAVA - Predseda Strany maďarskej koalície (SMK) József Berényi odovzdal svoju žiadosť o maďarské občianstvo.

"V pondelok som navštívil konzulát Maďarskej republiky v Bratislave, lebo, ako som avizoval, chcem mať dvojaké občianstvo," povedal s tým, že obavy zo straty slovenského občianstva nemá, keďže vládna koalícia prisľúbila zmenu slovenského protizákona.
     
"Vedúci predstavitelia koalície vyslovili rozhodnutie ešte počas komunálnych volieb, že vo februári dôjde k zmene a v druhom čítaní schvália novelu slovenského zákona o dvojakom občianstve," zdôraznil šéf SMK. Dodal, že podľa informácií konzulátu majú maďarské úrady tri-štyri mesiace na spracovanie údajov a následne na to môže získať maďarské občianstvo. "Na základe toho, a ak koalícia dodrží svoje sľuby, by som nemal stratiť slovenské občianstvo," podčiarkol.
     
Berényi považuje dvojaké občianstvo za významnú ponuku maďarského parlamentu a maďarskej verejnosti. "Mám dvojakú identitu, niekoľkokrát som zdôraznil, že so Slovenskou republikou ma spája politika, miesto môjho bydliska a zákony. S Maďarskou republikou ma spája materinský jazyk, kultúra, spoločná história a preto takúto ponuku Maďarska treba akceptovať," uzavrel Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu