Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kto si na Slovensku užíva 6 miliárd Sk?

Viktor Kožený je vo väzení na Bahamách.
Viktor Kožený je vo väzení na Bahamách.

BRATISLAVA - Protikorupčný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie tunelovania Harvardského priemyselného holdingu. Ide o podozrenie z podvodu v súvislosti s 200 miliónmi dolárov (takmer 6 miliárd Sk), ktoré sa objavili vlani na Slovensku. V megakauze zatiaľ nie je nikto obvinený.

Predstavitelia holdingu Viktor Kožený a Boris Vostrý čelia obvineniam z tunelovania v Česku už niekoľko rokov a je na nich vydaný medzinárodný zatykač. Na Slovensku sa prípad pohol začiatkom apríla po podaní trestného oznámenia terajším likvidátorom fondov Zdeňkom Častorálom. Podľa neho sa vytunelované peniaze objavili vlani na Slovensku v Druhej strategickej a v ďalších dvoch firmách. Malo by ísť o vyše 200 miliónov dolárov z predaja akcií ruskej ropnej firmy, ktorá patrila holdingu. Namiesto u akcionárov však peniaze zmizli na Cypre a Belize. Členom predstavenstva Druhej strategickej je Juraj Široký, šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Keď skončím s hokejom, vyjadrím sa k Harvardom,“ povedal médiám Široký, ktorý viackrát poprel správy, že bol príslušníkom ŠtB. V dozornej rade Druhej strategickej bola v rokoch 1996 - 1999 aj bývalá ministerka privatizácie Mária Machová, súčasná šéfka Daňového riaditeľstva. Viktor Kožený je vo väzení v Nassau na Bahamách. Čaká na rozhodnutie súdu o vydaní do USA pre podozrenie z korupcie.

Ako tunelovali
Harvardské fondy založil Viktor Kožený po revolúcii počas kupónovej privatizácie. Ľuďom sľuboval vysoké výnosy. Namiesto vyplatenia výnosov kúpené akcie firiem previedol na Cyprus. Tam ich predal a kúpil bezcenné, ktoré vrátil do fondov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu