Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biľak ujde trestu za pozvanie vojsk Varšavskej zmluvy

Vasiľ Biľak
Vasiľ Biľak (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Vasil Biľak nebude potrestaný za pozvanie vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. Špeciálna prokuratúra rozhodla, že trestné stíhanie preruší, pretože nie je možné zohnať dôležitých svedkov z Česka.

Biľak je posledný žijúci aktér. Vyšetrovanie trvalo takmer 20 rokov a prípad patrí kriminálke Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. Rozhodnutie prokuratúry o prerušení stíhania polícia zatiaľ nedostala, zistil denník SME v príspevku na titulnej strane pod názvom "Biľaka už súd nevypočuje".

"Vyšetrovanie pokračuje", tvrdí hovorkyňa polície Petra Hrášková. Samotný Biľak je vo vážnom zdravotnom stave. Naposledy v roku 1998 obvinenia odmietol. V príspevku na tretej strane pod titulkom "Biľakova kauza na súd nepôjde" denník informuje, že podľa obvinenia mal list pre Brežneva odovzdať v Bratislave niekoľko dní pre inváziou.

Podľa súdu (v roku 2001) bolo potrebné zohnať aj originál listu a dať ho na grafologické skúmanie, aby sa potvrdila pravosť Biľakovho podpisu. Ruská strana poskytla len kópiu. Originál Rusko vydať odmietlo s vysvetlením, že by to poškodilo jeho záujmy, dodáva SME. V liste špičky komunistického režimu žiadali o pomoc pri potláčaní odporu pravicových síl. Podpísaní sú aj Alois Indra, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Drahomír Kolder, uzatvára denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu