Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ako sa vhodne obliecť do zamestnania tak, aby ste nevzbudzovali pohoršenie

Kvalita, farba aj druh obleku závisia od charakteru práce a postavenia v zamestnaní.
Kvalita, farba aj druh obleku závisia od charakteru práce a postavenia v zamestnaní.

Vedeli ste, že prvý dojem, ktorý na stretnutí s neznámym človekom zanecháte, je najdôležitejší? Takže pri pracovnom pohovore máte iba pár sekúnd na to, aby ste pozitívne zaujali, pretože najskôr je zaregistrovaný váš vzhľad. Až následne sa posudzuje to, ako rozprávate a obsah toho, čo hovoríte. Čo spraviť pre to, aby vás nepovažovali za niekoho bez vkusu?

S oblečením by sa to nemalo veľmi preháňať. Najlepšou je zlatá stredná cesta, pretože rovnako nevhodne bude pôsobiť človek, ktorému na svojom vzhľade na prvý pohľad veľmi nezáleží, ale aj ten, ktorý ho povýšil na prvé miesto spoločenských hodnôt. Tiež si treba uvedomiť, že inak sa oblieka bankár, inak umelec, inak učiteľka v škole...

Štýly oblečenia
Vo všeobecnosti možno povedať, že zamestnanci majú nosiť také oblečenie, ktoré vyvolá dojem prostredia, v ktorom sa pohybujú. Takže konzervatívne a seriózne by mali vyzerať ľudia v oblasti práva, bankovníctva a financií. Predpísaným oblečením v ich prípade sú jednofarebné tmavšie obleky, u žien klasický sukňový alebo nohavicový kostým, ktorý dodáva elegantný vzhľad. Zamestnanci v poisťovniach, realitných agentúrach alebo obchodní zástupcovia majú vzbudzovať dôveryhodnosť a spoľahlivosť. S tým súvisí aj ich imidž - viacfarebný zladený odev, ale tiež samostatné sako, nohavice, sukne, svetríky. Nápadný štýl, výrazné farby, strihy a materiály sú povolené ľuďom zaoberajúcim sa reklamou, módou či zábavou.

Ako na pohovor
Nenechajte nič na poslednú chvíľu, dobre si premyslite, ktoré šaty si dáte a pripravte si ich aspoň deň predtým. Môže sa vám totiž stať, že to, čo si ráno chcete obliecť bude dokrčené, prípadne na oblečení objavíte nežiaduce škvrny. A potom sa vám to bude len ťažko dávať do poriadku. Samozrejme, veľmi dôležité sú upravené vlasy a tvár. Neprežeňte to však s mejkapom a vzdajte sa aj príliš výrazného parfumu. Ak si chcete zobrať nejaké šperky či doplnky, vyhnite sa tým, ktoré sú nápadné a zbytočne iba odpútavajú pozornosť.

Ďalšie pravidlá Treba sa vedieť zladiť - veľa farieb a vzorov je skôr na škodu ako na osoh. Zabudnite tiež na krátke nohavice a extrémne krátke sukne. Tie sú nevhodné najmä tam, kde často prichádzate do styku s klientmi. Celkový dojem z vás pokazia i zbytočne hlboké výstrihy, priesvitné blúzky či vykúkajúca spodná bielizeň. Toto sa hodí skôr na dovolenku ako do zamestnania. V neposlednom rade váš celkový imidž dotvorí úsmev a vzpriamené držanie tela.
Určite sa vyhnite:
- bielym ponožkám k obleku, tie by mali ladiť s obuvou,
- špinavej, obnosenej a ošúchanej obuvi,
- nápisom, detským a zvieracím vzorom na tričkách alebo košeliach,
- rôznym pokrývkam hlavy v miestnostiach,
- výstredným a krikľavým kravatám a šatkám,
- papučiam, plážovým sandálom a šľapkám v zamestnaní,
- nedbalému alebo príliš extravagantnému účesu,
- výraznému maľovaniu a parfumom,
- lacným, masívnym a príliš nápadným doplnkom a šperkom,
- obtiahnutým šatám a módnym výstrelkom,
- obleku v kombinácii s „traktorkami“,
- veľkým športovým taškám, batohom, plátenným, vyšívaným kabelkám a prúteným košíkom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu