Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovnaft považuje zmluvu s Mende-Rossi za falzifikát

BRATISLAVA - Rafinérska spoločnosť Slovnaft neuznáva pohľadávku z údajnej zmluvy so spoločnosťou Mende-Rossi z Tatárska, ktoré je súčasťou Ruskej federácie, z roku 1993.

"Slovnaft túto zmluvu nikdy neuzavrel a považuje ju za falzifikát," uviedla hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová s tým, že platné uzavretie zmluvy spochybnili aj slovenské súdy. Celková súčasná hodnota pohľadávky predstavuje pritom 25 mil. USD, čo je približne 827,3 mil. Sk, istina pohľadávky bez úrokov a súdnych poplatkov je 15,6 mil. USD.

Tatárska firma získala na základe uvedenej zmluvy o prepracovaní ropnej suroviny v roku 1996 rozhodnutie moskovského arbitrážneho súdu, podľa ktorého má nárok na vymoženie pohľadávky. Ruský súd pritom rozhodoval bez účasti predstaviteľov Slovnaftu. Následne sa Mende-Rossi obrátila na slovenské súdy s cieľom získať povolenie na vymoženie pohľadávky. "Slovenské súdy, počnúc Okresným súdom v Bratislave až po Bratislavský Krajský súd, zamietli výkon rozhodnutia ruského arbitrážneho súdu pre rozpor s verejným poriadkom Slovenska a dali tým za pravdu Slovnaftu," zdôraznila Félová s tým, že súdny spor v SR sa definitívne skončil v minulom roku rozhodnutím Najvyššieho súdu SR.

V tomto roku postúpila firma Mende-Rossi spomínanú pohľadávku spoločnosti Ashford Technologies so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, ktorá sa snaží dosiahnuť výkon ruského arbitrážneho súdu v Českej republike. Obvodný súd Praha IV pritom vydal jedno prvostupňové rozhodnutie v prospech Ashfordu, proti čomu sa Slovnaft odvolal a rozhodnutie súdu tak nie je právoplatné. "Slovnaft verí v pozitívny výsledok súdneho procesu v ČR, rovnako ako tomu bolo na Slovensku," konštatovala Félová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu