Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament schválil rozpočet, deficit má byť 3,8 miliardy

Radičová a Mikloš po schválení štátneho rozpočtu
Radičová a Mikloš po schválení štátneho rozpočtu

BRATISLAVA - Národná rada SR dnes schválila návrh rozpočtu na budúci rok. Za návrh hlasovalo 78 poslancov, proti bolo 69 zákonodarcov zo 147 prítomných.

Parlament pritom odsúhlasil iba jeden pozmeňujúci návrh, a to z dielne koaličných poslancov. Ten reflektoval všetky aktuálne dohody vládnej koalície. Po zohľadnení tohto pozmeňujúceho návrhu by mal štát v budúcom roku hospodáriť s príjmami 13,148 mld. eur a výdavkami 16,958 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu na budúci rok je tak rozpočtovaný na 3,81 mld. eur. Deficit verejných financií sa rozpočtuje na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu.

Z deviatich predložených pozmeňujúcich návrhov rozpočtu bolo pritom osem z dielne opozičných poslancov. Koaliční poslanci pripravili iba jeden komplexný pozmeňujúci návrh, v ktorom sú zahrnuté všetky aktuálne dohody koaličných partnerov, vrátane financovania výpadku vplyvom neschválenia zvýšenia spotrebnej dane z piva. O vyše 8 mil. eur menej tak bude rozpočtovaných na výstavbu cestnej infraštruktúry.

Tento návrh počíta už aj s príjmami zo zavedenia dane z emisií. Pozmeňujúci návrh počíta s čistými príjmami zo zavedenia tejto dane na úrovni 9,5 mil. eur s možnými vyššími príjmami až do 70 mil. eur. Návrh tiež zahŕňa navýšenie výdavkov pre Národnú radu SR, Kanceláriu prezidenta SR a ďalšie položky, na ktorých sa dohodla vládna koalícia.

V rámci opozičných pozmeňujúcich návrhov, o ktoré sa postarali výlučne poslanci za Smer-SD a z ktorých žiaden neprešiel, napríklad Marian Záhumenský navrhol presunúť 50 mil. eur z rezortu obrany na rezort pôdohospodárstva, jeho stranícky kolega Ľubomír Vážny zase navrhol presunúť prostriedky na cesty prvej triedy. Branislav Ondruš zase navrhol navýšiť zdroje na detské domovy a na dofinancovanie niektorých sociálnych dávok, Ľubomír Petrák navrhol presunúť zdroje v sume vyše 500 tis. eur zo Všeobecnej pokladničnej správy na Najvyšší súd SR. Dušan Galis navrhoval navýšiť zdroje na podporu športu na miestnej a regionálnej úrovni. Dušan Čaplovič chcel presunúť zdroje z rezortu obrany v prospech ministerstva školstva a Slovenskej akadémie vied.

Podľa vládneho návrhu zákona o štátnom rozpočte má v budúcom roku s najväčším rozpočtom zo všetkých ministerstiev hospodáriť spolu so zdrojmi z eurofondov rezort školstva s 2,337 mld. eur. Nasleduje ministerstvo práce s rozpočtom 2,01 mld. eur a rezort dopravy s výdavkami rozpočtovanými na úrovni 1,89 mld. eur. V rozprave opoziční poslanci kritizovali najmä to, že vláda znižuje deficit rozpočtu na úkor ľudí a bude to znamenať zvyšovanie daní a znižovanie ich príjmov. Koaliční poslanci oponovali, že opatrenia na príjmovej aj výdavkovej stránke rozpočtu sú nevyhnutné pre spôsob hospodárenia predchádzajúcej vlády.

V tomto roku mal podľa pôvodného rozpočtu schváleného ešte predchádzajúcou vládou štát hospodáriť s deficitom 3,746 mld. eur. Súčasná vláda však tento rozpočet označila za nereálny a v parlamente presadila aj jeho novelu s navýšením deficitu na 4,54 mld. eur. Deficit rozpočtu celej verejnej správy, ktorého je štátny rozpočet významnou súčasťou, by tak mal v tomto roku dosiahnuť vyše 7,8 % výkonu ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu