Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smer pripravil k rozpočtu návrhy zmien za 200 milónov

Poslanci strany Smer-SD
Poslanci strany Smer-SD (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD sa pokúsi v parlamente upraviť návrh rozpočtu na budúci rok. Strana má podľa poslanca Petra Kažimíra pripravené pozmeňujúce návrhy v celkovom objeme zhruba 200 mil. eur.

Niektoré už v pléne v rámci rozpravy k rozpočtu predniesli napríklad poslanec Marian Záhumenský, ktorý chce navýšiť rozpočet rezortu pôdohospodárstva, alebo Ľubomír Vážny, ktorý chce navýšiť zdroje na cesty prvej triedy. Ako však Kažimír dodal na piatkovej tlačovej konferencii, tieto návrhy sú všetky rozpočtovo neutrálne a deficit by pri ich schválení zostal na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu.

Celkovo pritom návrh rozpočtu opozičný Smer-SD vníma ako rozpočet, ktorí si "odskáču“ ľudia. "Je mi to ľúto, občania sa od januára musia pripraviť na veľké zdražovanie. Toto je výsledok vládnutia tejto vlády. Je to len sumár čísel. Oni si ako posvätnú kravu postavili deficit a konsolidáciu a zabudli na hospodársky rast. A to nás ešte čaká výpredaj štátneho majetku,“ povedal predseda strany Robert Fico. Ako doplnil Kažimír, vláda je "láskavá“ voči bankám a nemilosrdná voči ľuďom. "Tento spôsob zásadne odmietame,“ konštatoval Kažimír.

Smer-SD by podľa jeho predstaviteľov presadzoval skôr opatrenia v oblasti zdaňovania bánk, predaja emisií či dodatočné zdaňovanie hazardu. Ak by sa strana podieľala na vládnutí, určite by sa podľa Fica zamerala aj na veľké verejné investície. Otázkou podľa neho pritom je aj to, prečo sa pri potrebe konsolidácie verejných financií neotvorila otázka druhého piliera a prípadnej zmeny pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu