Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko ešte nepredalo emisie určené pre rok 2011

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika má pre budúci rok určených na predaj približne 27 miliónov ton voľných emisných jednotiek. "V zmysle zákona môžu byť predané priamo, sprostredkovane alebo na dražbe do konca roka 2012," informovala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

Ako ďalej uviedla, Slovensko ešte nepredalo voľné emisné jednotky určené pre rok 2011. V tejto súvislosti dodala, že ďalší vývoj na trhu s voľnými emisnými jednotkami závisí od rokovaní v mexickom Cancúne a od ďalších rokovaní o zmene klímy. Podľa informácií z envirorezortu sa v súčasnosti cenová hladina za jednu tonu emisií pohybuje v rozpätí od päť do sedem eur.

Pred dvoma rokmi ministerstvo životného prostredia pod vedením SNS predalo voľné emisné jednotky pochybnej americkej firme Interblue Group za 5,05 eura za tonu. Vtedy išlo o balík 15 miliónov ton. Predaj vzbudil vlnu kritiky hlavne z radov vtedajších opozičných politikov, ktorí vláde Roberta Fica vyčítali jeho nevýhodnosť v porovnaní s predajmi emisií okolitých krajín. Dnešné vedenie envirorezortu zatiaľ o možných kupcoch voľných emisných jednotiek nehovorí.

"V tejto fáze je predčasné odpovedať na túto otázku," uviedla hovorkyňa. Americká spoločnosť Interblue Group LLC, ktorej Slovenská republika v roku 2008 nevýhodne predala 15 miliónov ton emisných limitov za takmer 76 miliónov eur, zanikla bez vedomia slovenského envirorezortu vlani koncom decembra. Firma v tom čase dlhovala slovenskej strane doplatok 15 miliónov eur. Peniaze mali byť viazané na projekty Zelenej investičnej schémy, ktorú však Interblue Group spochybnilo, a tak Slovensku doplatok firma nezaplatila.

Nástupníctvo po nej prebrala Interblue Group Europe zo Švajčiarska, ktorú však ministerstvo životného prostredia neuznalo. Hudáková potvrdila, že právnici ministerstva životného prostredia preverujú postup pri splatení doplatku 15 miliónov eur zo známej emisnej kauzy. "Ak bude ich stanovisko negatívne, ministerstvo podá trestné oznámenie. Výsledok šetrenia a následný postup by mal byť jasný do konca roka," informovala Hudáková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu