Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NBS: Banky zostali opatrné, úverovanie domácností však ožilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Slovenské banky zostali v prvom polroku pri poskytovaní úverov klientom naďalej opatrné. Zatiaľ čo prideľovanie pôžičiek domácnostiam mierne ožilo, zadlžovanie podnikov zaostávalo. Vyplýva to z analýzy slovenského finančného sektora za prvý polrok 2010, ktorú novinárom predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS).

"Pokračovalo obdobie nízkej aktivity na úverovom trhu," povedal výkonný riaditeľ dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček. Opatrnosť bánk sa prejavovala najmä pri financovaní podnikov, dodal. Útlm financovania firiem podľa neho súvisel aj s pretrvávajúcou nízkou ochotou spoločností zadlžovať sa. Vyšší dopyt po pôžičkách podľa NBS zaznamenali peňažné ústavy v sektore domácností. Mnohí ľudia vraj využili lacnejšie peniaze na splatenie starších dlhov.

"Predovšetkým to boli nízke úrokové sadzby, ktoré umožnili klientom sa refinancovať," tvrdil Dvořáček. Nárast dopytu domácností sa prejavil napríklad pri pôžičkách na bývanie. Živší prírastok úverov na financovanie kúpy nehnuteľností zamiešal aj trhové podiely jednotlivých bánk. Centrálna banka upozornila na riziko, že bankové domy môžu v snahe vrátiť sa na predchádzajúce pozície pri tomto type pôžičiek neadekvátne uvoľniť štandardy ich poskytovania. Centrálna banka pozitívne zhodnotila, že v prvom polroku sa spomalil prírastok zlyhaných úverov. Zároveň vystríhala napríklad pred rizikom nesplácania pôžičiek, ktoré banky poskytli na financovanie výstavby rezidenčných nehnuteľností.

"Táto oblasť vykazuje v súčasnej dobe malú predajnosť, perspektíva zlepšenia je zatiaľ slabá," doplnil Dvořáček. Obyvateľstvo ku koncu júna nebolo schopné splácať viac ako sedem percent celkového objemu poskytnutých pôžičiek, podnikový sektor necelých šesť percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu