Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PAS: Podnikateľské prostredie sa nepretržite zhoršuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podnikateľské prostredie na Slovensku sa zhoršilo aj v druhom štvrťroku tohto roka. Poukazuje na to Index podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) a ktorý dosiahol v druhom kvartáli 91,5 bodu, čo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom predstavuje pokles o 2,61 %.

Vnímané zhoršenie podnikateľského prostredia sa viaže k obdobiu posledných mesiacov predchádzajúcej vlády pri moci. Celkovo ide už o šestnásty pokles hodnoty indexu v rade. Najväčší pokles zaznamenala v druhom štvrťroku položka vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. "Táto oblasť, ktorá dlhodobo patrí medzi najviac kritizované, klesla o 9,47 % na aktuálnu hodnotu 23,2 bodu," informuje aliancia. U podnikateľov pritom pretrváva veľmi nízka dôvera k súdom, keď až 69 % podnikateľov vyjadrilo nespokojnosť s vývojom v oblasti súdnictva v poslednom období. Nespokojní sú najmä s dĺžkou trvania súdnych sporov, výkonom súdnych rozhodnutí a nedostatočnou kompetentnosťou a nestrannosťou sudcov.

Stále viac podnikateľov ostro kritizuje aj súčasnú súdnu prax, koncentrovanie moci do niektorých pozícií a nedostatočne uplatňovanú rovnosť pred zákonom. Druhý najväčší pokles oproti predchádzajúcemu štvrťroku pripísali podnikatelia položke efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci s poklesom o 8,91% a dosiahnutou aktuálnou hodnotou 30,0 bodu. Podnikatelia prostredníctvom tejto položky hodnotia efektivitu, s akou štát vynakladá prostriedky daňových poplatníkov a tiež efektívnosť a spravodlivosť finančnej pomoci štátu súkromným podnikom. Napriek pretrvávajúcim negatívnym dopadom krízy na príjmy štátneho rozpočtu predchádzajúca vláda podľa aliancie až do konca svojho pôsobenia nerealizovala potrebné radikálne znižovanie výdavkov vo všetkých rezortoch.

"Negatívnym signálom bolo aj podpisovanie zmlúv s pochybnou výhodnosťou na poslednú chvíľu pred parlamentnými voľbami. Podnikatelia tiež ostro kritizujú zámerné zamlčovanie informácií o hospodárení a vývoji verejných financií počas roku 2010," uvádza PAS s tým, že výsledkom tohto prístupu je výrazný nárast štátneho dlhu a zhoršenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií.

Tretí najväčší pokles, o 8,19 %, zaznamenala položka úroveň korupcie na úradoch s aktuálnym počtom bodov 31,7. Podnikatelia opäť upozornili na vysokú a stále rastúcu mieru korupcie na všetkých úrovniach štátnej správy v posledných rokoch. Podnikateľom zásadne prekáža aj netransparentnosť a klientelizmus vo výberových konaniach. Podľa ich názoru bolo v poslednom období takmer nemožné dostať sa k štátnym zákazkám, resp. k fondom Európskej únie bez korupcie .

Veľmi negatívne hodnotenia zaznamenali podľa PAS aj ďalšie chronické a neriešené bariéry podnikania. "Okrem spomenutej nízkej vymáhateľnosti práva podnikatelia kritizujú najmä vysoký výskyt byrokracie a prieťahov v konaniach na úradoch, hospodársku politiku štátu, dostupnosť informácií, výskyt hospodárskej kriminality, či zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov," informuje aliancia. V súvislosti s krízou spôsobuje podnikateľom veľké problémy aj pokračujúce zhoršovanie sa spoľahlivosti a platobnej disciplíny obchodných partnerov. Výrazne sa zhoršila situácia aj vo verejnom sektore, kde samosprávy majú problém s platením faktúr za realizované dodávky tovarov a služieb.

Naopak, najpozitívnejšie podnikatelia hodnotili kvalitu a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily. Táto položka vzrástla o 1,50 % najmä v dôsledku relatívne vyššej nezamestnanosti, vďaka čomu je na trhu ponuka voľnej kvalifikovanej pracovnej sily. Mierne stúpli taktiež položky úroveň infraštruktúry a regulácia cezhraničného obchodu. Tieto položky zaznamenali nárast o 0,77 %, resp. 0,36 %. Po piatich kvartáloch zaznamenala prvý mierny nárast výkonnosť, produktivita a ziskovosť podnikov. "Podnikatelia hovoria o oživení trhu, zlepšenom obrate a súčasnom prínose úsporných opatrení a stratégií realizovaných počas obdobia krízy," dodáva aliancia.

Základným obdobím na výpočet indexu bol 1. júl 2001, s referenčnou hodnotou 100 bodov. Respondenti prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už tridsiatu šiestu hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny v druhom štvrťroku 2010. Podniky združené v aliancii dosahujú ročné tržby na úrovni presahujúcej 16,9 mld. eur a zamestnávajú približne 64 tisíc pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu