Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Molex v Kechneci údajne skončí, výrobu možno presunie do Číny

KOŠICE - Americká spoločnosť Molex údajne plánuje uzavrieť svoj závod pri Kechneci neďaleko Košíc, v ktorom zamestnáva približne tisíc ľudí.

Informácie o možnom ukončení výroby vo fabrike, zameranej najmä na súčiastky pre automobilový priemysel, potvrdil to starosta Kechnecu Jozef Konkoly. Reakciu firmy sa nepodarilo získať.

"Zatiaľ sú mne známe dve možnosti, prepúšťanie začne do 12 mesiacov alebo až do 18 mesiacov," uviedol Konkoly. Detaily by spoločnosť údajne mala oznámiť v utorok.

Podľa Konkolyho Molex pravdepodobne presunie výrobu zo Slovenska do Číny, kde otvoril závod pre 4000 zamestnancov. Starosta však nevylúčil, že firma si na Slovensku časť zamestnancov ponechá.

Molex vyrába na východe krajiny od roku 2003. Išlo vôbec o prvú investíciu, ktorú sa Kechnecu podarilo v uplynulých rokoch získať. Pomohla tiež znížiť nezamestnanosť v regióne, kde je v porovnaní s celoslovenským priemerom väčší podiel ľudí bez práce.

Pre pokles odbytu z dôvodu svetovej hospodárskej krízy ohlásilo viacero spoločností na Slovensku hromadné prepúšťanie. O prácu by podľa zverejnených informácií mohli prísť tisícky ľudí. Miera nezamestnanosti sa v decembri podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zvýšila na 8,39 percenta, teda na najvyššiu úroveň od apríla 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu