Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

K oslabovaniu eura má prispievať aj rozdrobenosť EÚ

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Vyššia produktivita práce, rozsiahlejšia podpora vedeckého výskumu, ale aj jasnejšie pravidlá riadenia štátu prispievajú podľa oslovených analytikov k posilňovaniu dolára voči euru. Hoci v Spojených štátoch má vážne ekonomické problémy štát Kalifornia, doláru škodí menej, ako spoločnej európskej mene výrazne zadĺžený člen eurozóny - Grécko, tvrdili v ankete ČTK.

Jednotná európska mena klesla začiatkom júna na štvorročné minimum. Jedno euro malo hodnotu 1,2019 dolára, čo bolo najnižšia úroveň od marca 2006.

"Kalifornia nie je suverénny štát. Podstatnú časť verejných služieb zabezpečuje federálna vláda, ktorá nekrachuje," zdôvodnil rozdielny postoj investorov k Spojeným štátom a EÚ Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Produktivita práce v Spojených štátoch je navyše podľa neho o tretinu vyššia ako v Európskej únii. Pripomenul aj to, že v zámorskej krajine smeruje viac peňazí na výskum. Vedecké bádanie pritom podľa skorších tvrdení odborníkov umožňuje vyrábať produkty s vyššou hodnotou.

Analytik bratislavského mimovládneho inštitútu INESS Juraj Karpiš vidí príčiny silnejúceho dolára aj v rozdrobenosti Európskej únii a zložitom systéme jej riadenia. "Jasné, prehľadné právomoci v rámci USA a federálne dane robia americké dlhopisy pre zahraničných investorov atraktívnejšie ako dlhopisy krajín EMU (Európska menová únia)," uviedol.

Podobne sa vyjadril aj analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Investorom podľa neho chýbajú istoty, že Európa sa dokáže vysporiadať s dlhmi štátov a nedostatočne konkurencieschopným hospodárstvom. V minulosti bolo navyše podľa neho euro nadhodnotené.

Spojeným štátom sa podarilo podľa Karpiša taktiež vyhnúť znehodnoteniu dolára napriek tomu, že po prepuknutí krízy sa v krajine vytlačilo viac než bilión dolárov. "Komerčné banky takto získané peniaze nepoužili na poskytnutie úverov. Významná časť týchto peňazí je preto zatiaľ mimo systém a netlačí na zvyšovanie cien," priblížil. Inflácia by sa však podľa neho mohla zrýchliť, ak by sa peniaze pri oživení ekonomiky dostali do obehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu