Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za škôlkára rodičovský príspevok nedostanete

Od júla bude rodičovský príspevok vyplácaný v jednotnej výške 4 110 korún.
Od júla bude rodičovský príspevok vyplácaný v jednotnej výške 4 110 korún.

Staráte sa doma o malé dieťa, chcete sa však zamestnať, len sa bojíte, že sa vám zníži rodičovský príspevok? Podľa nedávno schválenej novely zákona sa rodičia tohto už báť nemusia a sami si môžu zvoliť formu starostlivosti o svoju ratolesť. Prinášame vám niekoľko praktických rád a najvýraznejších zmien, ktoré začnú platiť 1. júla tohto roku.

Hlavnou zmenou je, že rodičovský príspevok sa bude vyplácať v jednotnej výške 4 100 korún. Uvedenú sumu doteraz dostávali iba rodičia, ktorí sa starali o dieťa doma. Od júla bude jedno, či rodičia chodia do práce a zveria dieťa opatrovateľovi či jasliam, alebo sa oň starajú sami doma. Za rodičov, s celodennou starostlivosťou o potomka, bude štát dokonca platiť aj odvody do Sociálnej poisťovne, čo predstavuje mesačne asi 2 640 korún.

Ako treba postupovať

Tým, ktorí doteraz poberali príspevok vo výške 1 300 korún, bude automaticky vyplácaný v plnej sume a po prvýkrát ho dostanú v auguste. V tomto prípade nie je potrebné podať žiadosť na úrade práce.

Čo v prípade škôlky

Ako sme sa dozvedeli na ministerstve práce, nárok na rodičovský príspevok strácajú tí rodičia, ktorí svoje dieťa umiestnia do zariadenia, zaradeného do siete škôl a zariadení ministerstva školstva. To sa teda týka škôlok. Jasle sem nepatria, a preto sa rodičovský príspevok bude oprávneným osobám poskytovať aj naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu