Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rodičovský príspevok 4 110 Sk aj pre zamestnaných rodičov

BRATISLAVA - Od júla tohto roka by mal štát vyplácať rodičovský príspevok už len v jednotnej výške, ktorá v súčasnosti dosahuje 4 110 Sk. Vyplácanie príspevku v zníženej sume 1 300 Sk, ktorý v súčasnosti poberá asi 8 tis. pracujúcich rodičov pri zabezpečení starostlivosti o dieťa inou osobou, by sa malo zrušiť.

"Aj keď sa rodič rozhodne pracovať, finančná podpora štátu sa nezníži," skonštatoval na tlačovej besede minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník. Všetci rodičia, teda aj tí, ktorí pracujú, by tak mali dostať rodičovský príspevok v rovnakej sume 4 110 Sk. Štát pritom podľa ministra nebude skúmať, akým spôsobom rodič zabezpečuje starostlivosť o svoje dieťa.

Podľa navrhovanej novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú minulý týždeň schválila vláda, sa už nebude poskytovať ani jednorazový príspevok druhému rodičovi pri súbežnej starostlivosti o dieťa počas jedného mesiaca vo výške 1 300 Sk.

Štát by mal tiež od júla dorovnávať výšku materského ako dávky nemocenského poistenia do úrovne aktuálnej sumy rodičovského príspevku. Týka sa to žien, ktoré pred odchodom na materskú dovolenku platili nemocenské poistenie z nízkeho vymeriavacieho základu, a preto im Sociálna poisťovňa určila materské v nižšej sume, než akú by im rodičovským príspevkom aj bez platenia nemocenského poistenia poskytol štát.

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by sa to malo týkať približne 20 % žien a priemernú výšku doplatku do sumy rodičovského príspevku rezort odhaduje na 408 Sk.

Štát by mal poskytovať doplatok k materskému takmer 5,2 tis. osobám. Zo štátneho rozpočtu by si to malo v šiestich mesiacoch tohto roka vyžiadať takmer 10,6 mil. Sk a v rokoch 2006 a 2007 približne 25,3 mil. Sk ročne. Maximálna výška doplatku k materskému by mala predstavovať 766 Sk. Rodičovský príspevok totiž v súčasnosti dosahuje 4 110 Sk a najnižšie materské pre ženy, ktoré platili pred odchodom na materskú dovolenku nemocenské poistenie z minimálnej mzdy, je 3 344 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu