Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štát má zaplatiť 1,5 mil. eur za zrušený predaj letiska

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy má rakúskej Meinl Bank zaplatiť 1,49 milióna eur za zrušenú privatizáciu bratislavského letiska. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého o tom ešte vlani rozhodol rozhodcovský súd.

Meinl Bank si štát za poradcu pri predaji letiska vybral za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), privatizáciu zastavil po svojom nástupe v roku 2006 kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Suma je storno poplatkom podľa zmluvy o poskytnutí služby, uviedol pre Sme hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Denník napísal, že ministerstvo zatiaľ nezaplatilo a verdikt rozhodcovského súdu napadlo na okresnom súde v Bratislave. Zároveň však vraj s Meinl Bank rokuje o mimosúdnom vyrovnaní. Vyjednávania by sa údajne mali ukončiť do parlamentných volieb. Rozhodnutie rozhodcovského súdu je podľa zákona možné napadnúť napríklad pre zaujatosť sudcu, nie však pre právny názor, teda ak niektorá zo strán nie je spokojná s verdiktom, poznamenalo Sme.

Podľa denníka je preto pravdepodobné, že okresný súd odvolanie zamietne. Dzurindov kabinet chcel väčšinový balík v najväčšom slovenskom letisku predať konzorciu TwoOne. Jeho členmi bolo viedenské letisko, finančná skupina Penta a rakúska Raiffeisen ZentralBank. Ficova vláda považovala privatizáciu za nevýhodnú. Meinl Bank si štát vybral za poradcu v konzorciu s ďalšími spoločnosťami SH&E a DLA Weiss-Tessbach Rechtsanwälte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu