Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

UNAS podala žaloby na štát a NDS, ministerstvo dopravy mýtny systém bráni

Zástupcovia UNAS - Jaroslav Polaček a Rudolf Páleš
Zástupcovia UNAS - Jaroslav Polaček a Rudolf Páleš (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) podala v piatok na Okresnom súde Bratislava I. žaloby na Slovenskú republiku, resp. ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií a na Národnú diaľničnú spoločnosť.

Žaloby sa týkajú zastavenia výberu mýta na niektorých úsekoch, pričom sa v nich hovorí o zlom účtovaní konkrétnych úsekov, ako aj všeobecne úsekov v intravilánoch obcí. Únia tiež podala návrh na vydanie dvoch predbežných opatrení. Dopravcovia ďalej poukazujú na "nesystémový, nepripravený a nespravodlivý systém výberu mýta". Informoval o tom na piatkovej tlačovej besede predseda UNAS Jaroslav Polaček. Podľa neho ak sa dopravcovia nedomôžu nápravy, sú pripravení obnoviť nátlakové akcie.

Polaček ďalej uviedol, že únia je apolitickou organizáciou a pripravované kroky nemajú nič spoločné s blížiacimi sa voľbami do národnej rady. Uvažujú o stretnutí svojich členov koncom júna vo Zvolene, kde by mali dohodnúť konkrétne nátlakové aktivity. Podľa Polačka na Slovensku sa dopravou živí 160 tisíc ľudí a mýtny systém likviduje ich živnosti. "Nenecháme potláčať naše práva, nenecháme si vyťahovať peniaze z našich peňaženiek," povedal Polaček. Dopravcovia poukazujú aj na chybné palubné jednotky, kaziace sa mýtne kalkulačky a likvidačné pokuty.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR považuje elektronický mýtny systém, ktorý je spustený od začiatku tohto roku na Slovensku, za najkvalitnejší systém výberu mýta v Európe. Informoval o tom v piatok hovorca Stanislav Jurikovič.

Podľa ministerstva dopravy je výber mýtneho vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo, je však založený na princípe, že každý zaplatí toľko, koľko prejazdí. Ak dopravca spätnou kontrolou zistí, že má účtované úseky nesprávne alebo jeho OBU jednotka je poruchová, môže využiť štandardný reklamačný proces u dodávateľa systému, alebo sa môže priamo obrátiť na prevádzkovateľa a to na Národnú diaľničnú spoločnosť, a.s., spresňuje rezort dopravy. Ako sa vo vyhlásení ďalej uvádza, viac k tomu doplní prevádzkovateľ mýtneho systému.

"V súčasnosti neevidujeme žiadne podnety, ktoré by potvrdzovali uvádzané závady. Je legitímne právo každého, aby podal podnet, ak zistí tak zásadné porušenia platnej legislatívy," zdôrazňuje Jurikovič.

Jedna zo žalôb sa týka úsekov, ktorých dĺžky sú podľa UNAS nesprávne vymedzené. Ide o dva úseky pri Hrhove na východnom Slovensku, kde prejde denne vyše 2 300 vozidiel nad 3,5 tony. Dopravcom tu vznikajú denne škody vo výške 1 500 eur, tvrdí UNAS. Okrem toho dopravcovia podali návrh na vydanie predbežného opatrenia nesprávne vymedzeným dĺžkam úsekov, v ktorom žiadajú zastavenie výberu mýta od 1. júna. V ďalšej žalobe žiadajú o upustenie od protiprávneho konania z dôvodu výberu mýta za úseky ciest, ktoré prechádzajú cez intravilány obcí. Zároveň podali obdobný návrh na vydanie predbežného opatrenia súvisiaceho s touto žalobou.

UNAS ďalej žiada vyvodiť dôsledky voči ministerstvu dopravy, zjednať nápravu, pričom chce rokovať s predsedom vlády o nefunkčnosti elektronického mýta. Kompetentných vyzýva, aby sa zaoberali účtovaním spoplatnených úsekov ciest podliehajúcich plateniu mýta a vyberaním likvidačných pokút od dopravcov pri neúmyselnom neplatení mýta.

Slovensko zaviedlo elektronické mýto pre nákladné vozidlá nad 3,5 tony a autobusy na zhruba 2 000 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy od 1. januára tohto roku. Systém však podľa dopravcov nebol dobre pripravený, pretože platili aj za časti úsekov, ktoré v skutočnosti neprejazdili. Ich záujmy háji Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá vznikla koncom roka 2009. Proti systému výberu mýta začali dopravcovia protestovať "spanilou jazdou" kamiónov, ktoré zabrzdili dopravu v niekoľkých slovenských mestách. Kabinet Roberta Fica vyhovel niektorým požiadavkám malých a stredných prepravcov, na rokovanie ich však premiér nepozval, lebo nesplnili jeho požiadavku na zrušenie protestov. Vláda znížila spotrebnú daň na naftu a do konca januára prestala vyberať mýto na väčšine spoplatnených úsekoch, aby sa pripravili zmeny. Začiatkom februára sa blokácia niektorých úsekov ciest zopakovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu