Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Americká obchodná komora lobovala u Fica za podnikateľov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americká obchodná komora sa dnes na stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) prihovorila za lepšie podnikateľské prostredie na Slovensku. Jej prieskum, ktorý minulý rok uskutočnila medzi zahraničnými investormi, ukázal, že väčšina z nich považuje štátne tendre za netransparentné a korupciu za prekážku podnikania. Fico chce po júnových parlamentných voľbách riziko korupcie znížiť zavedením centrálneho verejného obstarávania.

"Veci, o ktoré sa zaujímame, je čo najlepšie podnikateľské prostredie (...) pre zahraničných investorov. Hovorili sme (...) o prieskume, ktorý sme robili medzi zahraničnými investormi," povedal prezident komory Robert Šimončič, konkrétne návrhy na zlepšenie však nespresnil. Korupcia podľa prieskumu prekáža v podnikaní približne 81 percentám zo sto opýtaných zahraničných spoločností, takmer tri štvrtiny považujú prideľovanie verejných tendrov a finančných zdrojov za netransparentné.

Zhoršovanie podnikateľského prostredia ukázal naposledy aj prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska, vyššiu mieru vnímanej korupcie zas potvrdil prieskum medzinárodnej organizácie Transparency International.

"Verím, že nové strany, ktoré budú tvoriť novú vládnu koalíciu, sa dohodnú na centrálnom verejnom obstarávaní," povedal Fico novinárom. Dodal, že by to mohlo viesť k výrazným úsporám a zvýšilo by to dôveru v túto formu nakladania s verejnými financiami.

Počas aktuálneho volebného obdobia vládna koalícia uskutočnila množstvo verejných súťaží, ktorých priebeh kritizovali zástupcovia opozície či mimovládnych organizácií. Medzi ne patrí napríklad kontroverzný predaj emisií neznámej firme za cenu nižšiu ako dostali iné krajiny či víťazstvo najdrahšej ponuky na prevádzku mýtneho systému. Peniaze z takzvaného nástenkového tendra zas nepreplatila Európska únia. Oznámenie o tendri na služby súvisiace s čerpaním fondov EÚ viselo podľa médií len na ťažko dostupnej nástenke ministerstva výstavby.

"Centrálne verejné obstarávanie eliminuje určité možnosti, ktoré vznikajú na konkrétnych ministerstvách," povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu