Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SOPK: Vymáhateľnosť práva išla dolu vodou

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) sa dnes pridala ku kritikom stavu podnikateľského prostredia na Slovensku. Upozornila, že v uplynulých rokoch sa zhoršila vymáhateľnosť práva a podnikatelia negatívne vnímali aj nečakané zmeny zákonov. Novinárom to dnes povedali predstavitelia komory. Úroveň súdnictva kritizovala nedávno aj Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

"Oblasť vymáhateľnosti práva za ostatné štyri roky nám išla dole vodou," vyhlásil predseda komory Peter Mihók. Trvá podľa neho neraz roky, kým súd otvorí pojednávanie. Sudcovia majú navyše často slabé znalosti z oblasti ekonomiky, čo tiež negatívne ovplyvňuje ich rozhodovanie, dodal.

Ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS) v pondelok pritom tvrdila, že súdom sa v tomto volebnom období podarilo znížiť počet nevyriešených prípadov.

Problémom pre podniky bol podľa Mihóka aj spôsob prijímania zákonov. Poslanci totiž opakovane menili normy nečakane prostredníctvom takzvaných prílepkov k iným zákonom, ktoré s problematikou nesúviseli, čím okrem iného znemožnili širšiu diskusiu o predlohe. Vláde zase Mihók vytkol využívanie takzvaného skráteného legislatívneho konania, čo umožňuje rýchle prerokovanie zákona v Národnej rade. "Pre každého podnikateľa (...) je to signál, že tu sa dá za noc zmeniť zákon," poznamenal predseda komory.

Zástupcovia iných organizácií zamestnávateľov v minulosti kritizovali aj Zákonník práce, ktorý napríklad rozšíril právomoci odborov. Rozvoj podnikania je podľa Mihóka nevyhnutný napríklad preto, aby mal štát zdroje na sociálnu podporu obyvateľov. Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý opakovane zdôrazňoval snahu zlepšovať sociálnu situáciu ľudí, na výhrady reagoval tvrdením, že vláda žiadnym opatrením k zhoršeniu podnikateľského prostredia neprispela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu