Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zamestnanci Seagle Air chcú dať sami firmu do konkurzu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalí zamestnanci nefungujúcej leteckej spoločnosti Seagle Air, a.s. so sídlom v Trenčíne zvažujú sami dať aerolínie do konkurzu. Nechcú už totiž ďalej čakať, či tak spraví vedenie spoločnosti.

Zástupkyňa bývalých zamestnancov Seagle Air Slávka Hubináková informovala, že "spoločnosť vyhlásenie konkurzu naťahuje, hoci zamestnanci majú pripravené prostriedky na zaplatenie súdneho poplatku 1 660 eur." Pracovníci aerolínií rokovali s ich vedením o návrhu na vyhlásenie konkurzu, to však návrh na konkurz zatiaľ nepodalo. Seagle Air medzitým vymenil právneho zástupcu. Nový právny zástupca oslovil priamo aj bývalých zamestnancov, pričom sa vyjadril, že spoločnosť návrh na vyhlásenie konkurzu podá. "Nepovedal však, kedy sa tak stane," dodala Hubináková.

Zamestnanci už nechcú čakať a robia všetky kroky k tomu, aby mohli spoločnosť dať do konkurzu sami. Koncom februára zástupkyňa pracovníkov Seagle Air informovala, že viacerí z okolo dvesto bývalých zamestnancov už nefungujúcej spoločnosti Seagle Air nemajú riadne ukončený pracovný pomer. Keďže nemajú dodnes výpovede, sú tak vlastne stále zamestnancami spoločnosti. Od svojho bývalého zamestnávateľa nevie získať ani potvrdenie o príjmoch tiež asi 200 zamestnancov.

"Dvesto ľudí tak nevie napísať daňové priznanie do 31. marca. Dôvodom je, že veľká väčšina nemá podklady, aby mohli zaplatiť dane. Každého z nich za nesplnenie daňovej povinnosti však čakajú sankcie," upozornila Hubináková. Situácia je podľa nej kritická, zamestnanci nemajú ani na základné potreby ako sú bývanie či strava.

Bývalí zamestnanci Seagle Air medzitým už podali na Okresnom súde v Trenčíne žaloby a žiadajú zaplatenie nevyplatenej mzdy. Uvažujú aj o podaní trestného oznámenia na vedenie spoločnosti za trestný čin nevyplatenia mzdy. Seagle Air pre finančné problémy vlani v októbri zastavil charterové lety a v decembri prišiel aj o licenciu na leteckú dopravu.

Príčinou zrušenia charterových letov Seagle Air bolo nenaplnenie kontraktu s talianskym partnerom SkyOne Italy Airlines, Ltd. na prenájom troch lietadiel aj s posádkou na zimné obdobie, kedy sú chartre na Slovensku málo využívané. Kontrakt medzi Seagle Air a SkyOne Italy Airlines podpísali firmy na päťročné obdobie v hodnote 72 mil. eur s opciou predĺženia na ďalších päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu