Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko je jeden z najnižších producentov odpadu v EÚ

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - K najnižším producentom odpadu v EÚ patrí Slovensko, kde ročná produkcia na jedného občana predstavuje menej ako 400 kg. Najmenej komunálneho odpadu v celej EÚ vyprodukujú Česi, v recyklácii však výrazne zaostávajú. Najviac odpadu totiž končí na skládkach.

Obyvateľ Európskej únie v priemere za rok vytvorí 524 kilogramov komunálneho odpadu, pričom v Česku je to len 306 kilogramov, čo je vôbec najmenej z 27 členských štátov únie.

Najviac odpadu naopak vyprodukujú Dáni - 802 kilogramov. Česi ale podľa Eurostatu patrí medzi krajiny, ktoré komunálny odpad vôbec najmenej recyklujú a to iba dve percentá z celkového objemu. Menej odpadu - jedno percento - recyklujú iba v Rumunsku a v Bulharsku, kde podľa európskeho štatistického úradu recykláciu vôbec nepoznajú a všetok odpad končí na skládkach.

V celej Európskej únii v priemere končí na skládkach iba 40% odpadu, 20% odpadu sa spáli, 23% sa recykluje a 17% kompostuje.

Dostupné štatistiky pochádzajú z roku 2008, v porovnaní s rokom 2007 pritom komunálneho odpadu v prepočte na osobu v EÚ mierne ubudlo, konkrétne o jeden kilogram.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu