Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Termín spustenia dotácii na DVB-T stále nejasný

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Termín spustenia dotácií pre sociálne slabšie vrstvy na nákup zariadení pre príjem signálu digitálneho pozemského televízneho vysielania (DVB-T) je stále nejasný. Príspevok v maximálnej hodnote 20 eur na osobu totiž musí odobriť Európska komisia (EK). Ministerstvo dopravy zatiaľ nenastavilo ani podmienky získania podpory či postup pri jej žiadaní.

O poskytovaní podpory vláda rokovala ešte vlani v apríli. "Pre samotný proces poskytovania štátnej podpory je nevyhnutná notifikácia schémy štátnej pomoci Európskou komisiou, ako aj nastavenie administratívno-technického zabezpečenia procesu," uviedol Jurikovič.

Komisia poskytovanie dotácie pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, poberateľov dávok v hmotnej núdzi a časť invalidných a starobných dôchodcov v súčasnosti posudzuje. "O štátnej podpore, ktorá bude možná až po schválení EK, budeme obyvateľstvo včas informovať v rámci informačnej kampane," dodal Jurikovič.

Štát vlani predpokladal, že sociálne slabším prispeje v rokoch 2010 až 2012 na kúpu zariadení pre príjem DVB-T viac ako desiatimi miliónmi eur. Záujemcovia, ktorí budú mať nárok na pomoc, si pravdepodobne sami budú môcť vybrať prístroj umožňujúci sledovať digitálne vysielanie. Najjednoduchšie dekódery, ktoré je potrebné pripojiť k televízoru, je možné kúpiť asi za 26 eur.

Digitálne pozemské televízne vysielanie by malo priniesť najmä kvalitnejší signál. V súčasnosti je k dispozícii pre štyri pätiny obyvateľstva, do konca marca sa má pokrytie signálom rozšíriť na 90 percent ľudí. Súbežne zatiaľ prebieha aj analógové vysielanie. Na celom území Slovenska by DVB-T malo nahradiť súčasný spôsob šírenia signálu v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu