Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Hypotéky vo väčších bankách zrejme nezlacnejú

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Klienti väčších slovenských bánk sa v najbližšom období zrejme nedočkajú ďalšieho zlacňovania hypoték. Vyplýva to z vyjadrení peňažných ústavov, ktoré oslovila ČTK. Viaceré bankové domy držia sadzby pôžičiek na bývanie na nezmenenej úrovni niekoľko mesiacov. Ceny hypoték sa vďaka nízkym medzibankovým sadzbám v súčasnosti pohybujú na dlhodobých minimách. Úver na kúpu bytu alebo stavbu domu sa dá získať za menej ako päťpercentný ročný úrok.

"V najbližšej dobe úpravy úrokových sadzieb neplánujeme," poznamenala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Peňažný ústav, ktorý patrí k lídrom na trhu hypoték, naposledy znižoval úroky na hypotekárne úvery vlani v novembri.

Z údajov centrálnej banky vyplýva, že priemerná úroková sadzba novoposkytnutých úverov domácnostiam na nehnuteľnosti v decembri minulého roka dosiahla 5,6 percenta.

So zmenou sadzieb hypoték v blízkej dobe nepočíta ani ČSOB. "V roku 2010 celkovo predpokladáme stabilnú úroveň úrokových sadzieb," uviedla hovorkyňa banky Zuzana Francúzová. ČSOB upravovala sadzby hypoték počas vlaňajška trikrát, naposledy ich znížila v júni. Podľa Francúzovej v súčasnosti pokračuje trend stabilných úrokových sadzieb, ktorý nastúpil v druhej polovici minulého roka. "Pre tých, ktorí potrebujú riešiť svoju bytovú otázku, považujeme toto obdobie za veľmi priaznivé," doplnila hovorkyňa.

Štyri mesiace ponechala nezmenené úroky z hypoték Tatra banka. "Sadzby vždy upravujeme predovšetkým na základe zmeny refinančných sadzieb na medzibankovom trhu," priblížil hovorca Tatra banky Boris Gandel. Záujem o hypotéky podľa neho vlani klesol, pretože ľudia začali byť pre hospodársku krízu a rastúcu nezamestnanosť opatrnejší. Mnohí klienti vraj takticky vyčkávali na ďalší pokles cien nehnuteľností, ktorý spustila kríza.

"Rok 2010 sa bude všeobecne niesť v duchu pomerne lacných hypoték a taktiež prijateľnejších cien nehnuteľností," napísal v komentári analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Očakáva, že ceny bytov budú aj naďalej klesať, avšak nie tak výrazne, ako v minulom roku. "Preto najmä v bohatších mestách menej postihnutých nárastom nezamestnanosti sa vyčkávajúci rozhodnú pre kúpu nového bytu," myslí si analytik.

Slovenská sporiteľňa na rozdiel od konkurencie znížila sadzby úverov na bývanie začiatkom mesiaca, a to o 0,3 percentuálneho bodu. Podľa hovorcu banky Štefana Frimmera si klienti v súčasnosti najčastejšie volia fixáciu sadzby, hlavne na tri roky.

Podľa štatistík centrálnej banky (NBS) slovenské banky vlani výrazne obmedzili poskytovanie hypoték. S klientmi uzavreli 6929 zmlúv, čo je takmer o dve tretiny menej ako v roku 2008. Objem schválených hypotekárnych pôžičiek v minulom roku klesol o 62 percent na 368,59 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu