Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dávku v nezamestnanosti bude poberať viac ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dávku v nezamestnanosti bude od septembra poberať širší okruh ľudí. Parlament niekoľko mesiacov pred voľbami zmiernil podmienky na jej priznanie. Po novom okrem iného nebude potrebné pred stratou zamestnania odpracovať aspoň tri roky, ale len dva.

Štát tak podľa odhadu bude musieť v tomto roku nájsť o 40 miliónov eur viac, hoci s týmto výdavkom verejný rozpočet nepočítal. Sociálna poisťovňa dnes neuviedla, koľko peňazí si podpora pôvodne mala vyžiadať, v roku 2008 to bolo asi 66 miliónov eur.

O rozšírení podpory v nezamestnanosti sa uvažovalo už dlhšie. Dávku poberalo podľa štatistík zverejnených na internetovej stránke Sociálnej poisťovne vlani v decembri asi 48.000 ľudí. Do práce by však okamžite mohlo nastúpiť v rovnakom mesiaci viac než 335.000 nezamestnaných.

Podpora v nezamestnanosti je pritom výrazne vyššia, ako dávka v hmotnej núdzi. Tú poberajú ľudia, ktorí nemajú nárok na nezamestnaneckú podporu. Nezamestnanecká dávka tvorí približne polovicu z predchádzajúceho platu, maximálna mesačná podpora bola v druhej polovici vlaňajška asi 1105 eur. Výška dávky v hmotnej núdzi je pre jednotlivca zhruba 60,5 eura mesačne.

So snahou upraviť podmienky na priznávanie podpory v nezamestnanosti narazilo ministerstvo práce v decembri na nesúhlas vlády. Menšia koaličná strana ĽS-HZDS sa však zámeru nevzdala a poslanci dnes podporili návrh jej poslanca Jozefa Haleckého. Hlasovali zaň aj opoziční zákonodarcovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu