Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vláda schválila najdlhší tunel na Slovensku

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes súhlasila s podmienkami zmluvy na vybudovanie asi 30 kilometrov diaľnice D1 medzi Hričovským Podhradím a Dubnou Skalou.

Cestu by malo postaviť a prevádzkovať konzorcium firiem okolo nemeckej spoločnosti Hochtief PPP Solutions. Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) má tretí kontrakt v rámci projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) podľa uznesenia vlády podpísať do 16. februára, premiér Robert Fico (Smer-SD) však oznámil, že zmluvu uzavrú už tento piatok.

Investičné náklady na stavbu cesty v okolí Žiliny, ktorej súčasťou sú aj technicky náročné úseky s tunelmi, by mali podľa odhadov víťaza súťaže dosiahnuť necelé dve miliardy eur. Štát by mal do roku 2043 zaplatiť za stavbu, prevádzku a údržbu cesty celkovo 8,55 miliardy eur.

Prvé peniaze zrejme ministerstvo dopravy uhradí v roku 2013, kedy chce konzorcium uviesť do prevádzky prvé úseky od Hričovského Podhradia po Žilinu. Zvyšok, vrátane asi osemkilometrového tunela Višňové - Dubná Skala, by sa mal spojazdniť na jeseň 2014.

Štát si od výstavby ciest sľubuje, že podporí ekonomiku, ktorú negatívne zasiahla hospodárska kríza. Spustenie prác by malo mať priaznivý dopad aj na zamestnanosť a ďalšie odvetvia.

Definitívne by sa mal projekt uzatvoriť až v máji alebo júni, kedy bude známe aj jeho financovanie. V čase krízy sú totiž banky opatrnejšie pri poskytovaní úverov. Napriek tomu by sa s prípravnými technickými prácami malo začať už v najbližších dňoch.

"Dohoda, pokiaľ ide o tieto prípravné práce, je na 42 miliónov eur," povedal Fico po mimoriadnom rokovaní vlády. Ak by sa peniaze na financovanie projektu konzorciu nepodarilo získať, štát firmám preplatí túto čiastku.

Vláda chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu ciest v krajine. Vlani v septembri sa v rámci prvého balíka PPP projektov začala stavba rýchlostnej cesty R1. V októbri následne odštartovali prípravné práce na stavbu ciest v rámci druhého balíka, čo je asi 75 kilometrov severnej časti diaľnice D1.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu