Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krachujúce NCHZ by mali pokračovať vo výrobe

Novácke chemické závody
Novácke chemické závody

NOVÁKY - Veritelia krachujúcich Nováckych chemických závodov (NCHZ) dnes odporučili správcovi konkurznej podstaty, aby pokračoval v prevádzkovaní podniku.

Informovala o tom mediálna zástupkyňa spoločnosti Bernadetta Múdra. Firma priamo zamestnáva približne 1700 ľudí a v prípade zastavenia výroby by bolo ohrozených až 7000 pracovných miest.

"Na ďalšom zasadnutí veriteľského výboru správca predloží podrobnú právnu analýzu možností speňažovania majetku úpadcu," uviedla Múdra. NCHZ poslalo do konkurzu v septembri vedenie spoločnosti po tom, čo Európska komisia (EK) chemičku potrestala za kartelovú dohodu pokutou 19,6 milióna eur. Podľa dostupných informácií však pôvodný konkurzný správca Ján Súkeník pokutu EK neuznal a nezaradil komisiu medzi veriteľov. O zaradení svojej pohľadávky tak EK bude zrejme musieť usilovať žalobou.

Súkeníka veritelia vymenili v závere roka za nového správcu Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, ktorá sa podľa Múdrej zatiaľ s konkurzom a spoločnosťou iba oboznamuje. Chemičku ešte vlani zaradila vláda medzi strategické podniky, čo obmedzuje možnosti správcu pri konkurze a štátu podľa kontroverzného zákona o strategických podnikoch umožňuje prednostné odkúpenie podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu