Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NBS: Slováci vrátili 97 percent z korunovej hotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci do konca vlaňajška vrátili takmer 97 percent z celkovej hodnoty všetkých slovenských korún, ktoré od minulého roka nahradila nová mena - euro. Novinárov o tom dnes informovali zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS).

Celkovo sa do centrálnej banky dostalo podľa nich viac než 150 miliárd korún (4,98 miliardy eur), naopak takmer 4,8 miliardy korún (159 miliónov eur) sa ešte nevrátilo.

"Je možnosť, že by sa ešte nejaké vyššie percento vrátilo naspäť, ale nepredpokladáme to," povedala výkonná riaditeľka pre peňažný obeh NBS Milena Koreňová. Slovensko však podľa nej dosiahlo vyššiu úspešnosť návratu pôvodnej meny než napríklad Malta, Cyprus či Slovinsko.

Jedným z dôvodov môže byť aj to, že koruna bola mladá mena, keďže samostatné Slovensko vzniklo v roku 1993. Približne polovica z celkovej hodnoty korún - 77,5 miliardy Sk (2,57 miliardy eur) bola stiahnutá z obehu už do konca roku 2008, v priebehu roka 2009 sa do centrálnej banky dostalo ďalších asi 72,9 miliardy korún (2,42 miliardy eur).

NBS dnes taktiež potvrdila skoršie informácie, že v priebehu tohto roka bude pravdepodobne potrebné raziť ďalšie desiatky miliónov mincí v hodnote jedného a dvoch centov. Ľudia či obchodníci ich totiž podľa Koreňovej pravdepodobne zadržiavajú. Podľa Koreňovej nie je nezvyčajné, že sa drobné mince strácajú.

V minulosti bolo potrebné dopĺňať v obehu napríklad mince s hodnotou jednej koruny, dodala. V minulom roku sa pritom opakovane uvažovalo o tom, že by sa jedno- a dvojcentovky prestali používať, pretože majú veľmi nízku hodnotu a ich používanie je komplikované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu