Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zentiva sa chce brániť na súde proti firme Pfizer

PRAHA - Farmaceutická spoločnosť Zentiva sa bude brániť právnou cestou proti konaniu americkej farmaceutickej firmy Pfizer, ktorá podľa Zentivy obmedzuje jej marketingové aktivity a komplikuje zavádzanie nového lieku určeného na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Spoločnosť tak postupuje proti českému aj európskemu právu. V pondelok o tom informovala hovorkyňa Zentivy Věra Kudynová.

Pfizer žaloval Zentivu za porušenie zákona o reklame kvôli spôsobe, akým presviedčala lekárov o kvalitách lieku. Mestský súd pre Prahu 2 nariadil predbežné opatrenie, podľa ktorého musí Zentiva obmedziť svoje marketingové aktivity týkajúce sa tohto liečiva.

Liek na zníženie hladiny cholesterolu v krvi znižuje taktiež riziko kardiovaskulárnych chorôb, hlavne srdečnej sklerózy ako aj riziko infarktu a mŕtvice. V ČR ho registrovali koncom minulého roka, pričom liek od Zentivy je generickým ekvivalentom originálneho lieku od spoločnosti Pfizer. Pfizer sa na súde sťažuje na neprimeranú a zavádzajúcu propagáciu lieku od spoločnosti Zentiva.

Spoločnosť Zentiva vznikla v septembri 2003 spojením Slovakofarmy Hlohovec a pražskej firmy Léčiva, pričom cieľom fúzie bolo podľa predsedu predstavenstva Zentivy Hlohovec Alexandra Černáka zvýšiť efektívnosť a výkonnosť oboch výrobcov. Pred spojením vykazovala spoločnosť Léčiva medziročný rast tržieb o zhruba 2 % až 3 % a Slovakofarma stagnovala. V prvom roku pôsobenia oboch spoločností pod názvom Zentiva dosiahli medziročný nárast tržieb takmer o 13 %. Zentiva chce tento rok investovať vyše 200 mil. Sk, pričom investované prostriedky chce použiť hlavne na zníženie energetickej náročnosti a chemickú výrobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu