Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zomrel Paul Samuelson, autor biblie ekonómov

Paul Samuelson
Paul Samuelson

BOSTON - Po krátkej chorobe včera zomrel Paul Samuelson (94). Jeden z kľúčových ekonómov 20. storočia a nositeľ Nobelovej ceny zomrel vo svojom dome v americkom Belmonte.

Jeho tisícstránková publikácia sa volá Ekonómia (Economics: An Introductory Analysis) a je bibliou pre milióny budúcich ekonómov na univerzitách po celom svete.

Kniha vyšla prvýkrát v roku 1948. Je najlepšie predávanou publikáciou o ekonómii v dejinách. Predali sa jej takmer štyri milióny kusov. Preložená bola do 27 jazykov od albánčiny po urdu.

Samuelson bol prvý Američan, ktorý dostal Nobelovu cenu za ekonómiu. Dostal ju v roku 1970. Udeľovať sa začala len o rok skôr, bol teda jej druhým držiteľom. Považoval matematiku za základ ekonomickej analýzy. Prispel k rozvoju teórie všeobecnej ekonomickej rovnováhy alebo teórie spotreby.

Samuelson sa narodil 15. mája 1915 v Indiane. V 16 rokoch nastúpil na Chicagskej univerzity. V roku 1935 získal bakalársky titul. O rok neskôr potom začal študovať na Harvarde, kde v roku 1941 dostal titul doktorandský. Do Massachusettského technologického inštitútu nastúpil v roku 1940 a strávil v ňom väčšinu svojho pracovného života. Vďaka svojmu reputácie sa stal aj členom tímu ekonomických poradcov dvoch amerických prezidentov - Johna Fitzgeralda Kennedyho a Lyndona Johnsona.

Samuelson sám hovorieval, že sa znovu narodil v roku 1932, keď sa prvýkrát bližšie zoznámil s ekonomikou. "Spiaca kráska politickej ekonómie čakala na oživujúci bozk nových metód, nových foriem, novo získaných rúk a nových problémov," napísal neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu