Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Banky bojujú o peniaze uložené pred eurom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vyšší úrok, rôzne bonusy či nulové poplatky ponúkajú niektoré slovenské banky v snahe získať či udržať vklady, ktoré si ľudia uložili v peňažných domoch pred januárovým zavedením eura. Veľkej väčšine vkladov, ktorými si Slováci chceli zabezpečiť pohodlné a bezplatné prevedenie korunovej hotovosti na eurovú, končí viazanosť v týchto týždňoch.

V poslednom štvrťroku vlaňajška vložili Slováci do bánk rekordných 104,37 miliardy korún, z toho zhruba tri štvrtiny tvorili vklady s viazanosťou na jeden rok. Jedna z popredných bánk Slovenská sporiteľňa klientov láka podobne ako aj ďalšie banky vyšším zhodnotením vkladov. "Ak sa klient rozhodne vložiť finančné prostriedky na termínovaný vklad, jeho peniaze sa zhodnotia o tri percentá ročne počas najbližších troch rokov," uviedol hovorca banky Štefan Frimmer.

Za zriadenie a vedenie termínovaného účtu si klient nepriplatí. Trojpercentným ročným úrokom na vložené peniaze sa od septembra snaží získať alebo udržať klientov Tatra banka. Ročný úrok do štyroch percent ponúka Dexia banka. Ďalší peňažný dom Poštová banka si chce získať klientov na neviazané termínované vklady.

Niektoré peňažné ústavy svoje produkty podporujú aj odmenami. ČSOB banka napríklad týždenne žrebuje výhercu peňažnej odmeny. Jedna z menších bánk J&T Banka chce pritiahnuť zákazníkov aj luxusným pobytom v tatranskom hoteli. Podľa skorších odhadov spoločnosti Symsite Research bude na trhu bankám k dispozícii asi miliarda eur voľných peňazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu