Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prepad zahraničného obchodu sa mierne spomalil

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Aj keď sa medziročný prepad zahraničného obchodu v auguste mierne spomalil, Slovensko zaznamenalo podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch prepady tak na strane vývozu ako aj dovozu.

Napriek tomu si však zahraničný obchod udržiava aj naďalej kumulatívny prebytok. Celkový vývoz tovaru dosiahol v auguste podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR 3,151 mld. eur, čo predstavuje medziročný pokles o 14,7 %. V júli pritom vývoz medziročne poklesol o 25,8 %. Celkový dovoz tovaru v auguste predstavoval 2,883 mld. eur, čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje pokles o 20,5 %. V siedmom mesiaci sa pritom objem dovozu medziročne znížil o 29 %.

Celkové aktívne saldo zahraničného obchodu v auguste dosiahlo 267,7 mil. eur. V medziročnom porovnaní tak vzrástlo o 196,9 mil. eur. Celkovo za osem mesiacov tohto roka sa v porovnaní s vlaňajškom znížil celkový vývoz tovaru o 26,5 % na 24,701 mld. eur a celkový dovoz o 28,6 % na 24,183 mld. eur. Zahraničný obchod tak v tomto období vykázal aktívne saldo v objeme 517,8 mil. eur.

Práve zahraničný obchod je pritom kanálom, cez ktorý sa na Slovensko najvýraznejšie prelieva prepad globálneho dopytu a tak významne vplýva na prepad celého národného hospodárstva. Jednoznačne to dokumentuje tohtoročný vývoj, keď nie sú prekvapením ani 30-percentné medziročné prepady objemu vývozov. Práve nízky zahraničný dopyt, ktorý bol v uplynulých rokoch hnacou silou slovenského priemyslu, tak bol jedným z hlavných faktorov poklesu slovenskej ekonomiky v prvom štvrťroku o 5,6 % a v druhom kvartáli o 5,3 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu