Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Poprad: Cestárom dochádza posypový materiál i peniaze

POPRAD – Tohtoročná zima, ktorá sa ešte neskončila, je extrémna nielen množstvom snehu, ale aj nákladmi na zimnú údržbu ciest pod Tatrami. Popradskí cestári už na údržbu ciest použili približne 32 000 ton kamennej drviny a 2500 ton soli. Bežný priemer na zimu je 26 000 ton drviny a 1600 ton soli.

Cestári už museli doviezť ďalších 300 ton posypového materiálu. „Keď bude ešte týždeň taká zima, ako bola cez víkend, tak končíme,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) v Poprade Marián Zibura.

Na bežnú údržbu ciest na celý rok majú popradskí cestári v rozpočte 31,885 mil. korún. Už dnes, v polovici marca, čerpajú peniaze určené na máj. „A to ešte len teraz začnú silné položky, ako opravy ciest po zime,“ uviedol Marián Zibura. Tuhá zima dala zabrať aj vozovkám v regióne. Na viacerých cestách došlo k úplnému rozpadu vozovky. Príkladom je cesta II/534 medzi Popradom a Smokovcom, kde sa vozovka úplne rozpadla v úseku približne 500 metrov. Celkový stav ciest bude možné zmapovať až po roztopení snehu a ľadu vo Vysokých Tatrách.

Žalostný je podľa Ziburu aj stav techniky určenej na zimnú údržbu. Vek techniky sa pohybuje od sedem do 31 rokov. Vozidlá majú najazdených od 650- do 850 tisíc kilometrov. „Po každom kalamitnom dni päť – šesť sypačov je v dielni,“ dodal M. Zibura. Tri snehové frézy majú 20 až 25 rokov. Cestári sa pravdepodobne ani tohto roku nedočkajú novej techniky. Prešovský samosprávny kraj vyčlenil na kapitálové výdavky pre celý kraj na tento rok 17 mil. Sk. Z toho až 9 mil. pôjde na výstavbu mosta v Štrbe, ktorý zničili povodne v roku 2001. Zostávajúcich osem miliónov sa musí rozdeliť medzi všetky strediská SaÚC v Prešovskom kraji. Cena jedného sypača sa pritom pohybuje okolo päť miliónov korún.

SaÚC v Poprade má štyri stále strediská v Poprade, Kežmarku, Levoči a Tatranskej Štrbe a štyri vysunuté strediská v Starom Smokovci, Tatranskej Javorine – Podspádoch, Branisku a Vernár – Pusté Pole.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu