Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

J&T získala podiel vo firme, ktorá sa podieľa na mýte

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič
Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Finančná skupina J&T získala desaťpercentný podiel vo firme Ibertax, ktorá je súčasťou víťazného konzorcia na vybudovanie systému elektronického výberu mýta na vybraných cestách.

Informovala o tom Lenka Lendacká, mediálna zástupkyňa firmy SkyToll, ktorá získala zákazku za zhruba 852 miliónov eur (zhruba 25,67 miliardy Sk).

"Pred časom sme avizovali záujem o investičný vstup do projektu zavádzania elektronického mýta, v týchto dňoch sme ho uzavreli v podobe akcionárskeho podielu v spoločnosti Ibertax," uviedol v tlačovej správe bez bližších podrobností riaditeľ Corporate Finance skupiny J&T Martin Fedor.

SkyToll uviedol , že v súčasnosti prebiehajú rokovania s viacerými investormi o vstupe do spoločnosti Ibertax. Okrem Ibertaxu je akcionárom SkyTollu firma Santoll, sesterská spoločnosť francúzskeho Sanefu. Ponuka SkyTollu v mýtnom tendri bola údajne najdrahšia, ostatné ponuky však zo súťaže vylúčili.

Mýtny systém pre vozidlá nad 3,5 tony má byť spustený od januára budúceho roka. Vozidlá budú platiť nielen za prejazd po diaľniciach a rýchlostných cestách, ale aj za použitie vybraných úsekov ciest prvej triedy.

SkyToll tiež informoval, že časť nákladov na budovanie systému výberu mýta budú financovať Tatra banka, Poštová banka a rakúska Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien. Na tento účel poskytnú úver v objeme 107 miliónov eur (3,22 miliardy Sk). "Prostriedky zo schváleného úveru sa použijú najmä na vybudovanie komplexnej technickej infraštruktúry satelitného mýtneho systému, kontroly výberu mýta a siete viac ako 100 predajných miest," poznamenal SkyToll. Zvyšné náklady by mali financovať akcionári SkyTollu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu